Ето какво да сложиш в тестото на содената питка, за да стане пухкава и мека, а не като камък:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето какво да сложиш в тестото на содената питка, за да стане пухкава и мека, а не като камък:
Ето какво да сложиш в тестото на содената питка, за да стане пухкава и мека, а не като камък:
47629
Източник: gotvach.bg
Ето какво да сложиш в тестото на содената питка, за да стане пухкава и мека, а не като камък:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближава Бъдни вечер , а както всички знаем, традицията повелява на трапезата да има омесен обреден хляб - содена питка. Ако досега не сте имали успех със замесването на питката, днес имаме за вас изключително лесна и сполучлива рецепта за питка за Бъдни вечер .

Ще стане мекичка и пухкава, дори на следващия ден, а няма да се втвърди като камък. Всичко това благодарение на добре подбраните и балансирани продукти. Ако решите да спазвате традицията докрай, то содената питка трябва да е постна - заменете киселото мляко в рецептата със същото количество топла вода. Ето и рецептата за содена питка :

Содена питка за Бъдни вечер

Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко (250 мл)

200 мл топла вода

600 гр. пресято брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

1 равна ч.л. сода бикарбонат

3 с.л. олио

1 яйце

2 щипки чубрица

Приготвяне:

Пресейте хубаво брашното (може и повече от веднъж). Смесете го със солта, содата и бакпулвера, и разбъркайте. Оформете кладенче в средата му.

В кладенчето изсипете киселото мляко, водата, олиото и яйцето. Разбъркайте с вилица и добавете чубрицата.

Замесете меко тесто, като добавяте постепенно от брашното.

Оставете готовото тесто да почине малко, покрито с кърпа, след което пристъпете към оформянето:

Заделете малка топка от тестото за мотивите, които ще оформите върху питката. Останалото тесто оформете на топка и го поставете в подходяща тавичка, намазана с олио и поръсена с брашно. Сплескайте леко питката и я набодете с вилица.

От отделеното тесто оформете мотиви като житен клас, слънце, кръст, грозд, къща или каквото ви диктува фантазията. Пъхнете питката да се пече в предварително загрята умерена фурна 170 градуса за 30 минути.

Щом я извадите, намажете я леко с водичка и покрийте с кърпа, за да се задуши.

Светли и вкусни празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft