Атеросклерозата е животозастрашаваща болест, която се проявява поради натрупване на плака в артериите. Това пречи на правилното кръвообращение и може да доведе до кървене в мозъка, инфаркт и смърт.
Яденето на стафиди се препоръчва и от лекарите, тъй като в стафидите се съдържат фибри, антиоксиданти и те имат нисък гликемичен индекс – тези фактори допринасят за контролирането на нивата на кръвната захар.
Освен това стафидите са изключително богати на мед, цинк, калций, магнезий, желязо – в тях се има големи количества витамин А, както и В комплекс, посочват различни изследвания.
Ето любимата ни рецепта:
Съставки
1 чаена чаша стафиди
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици нарязан/настърган джинджифил
4 супени лъжици зелен чай
Подготовка
Сварете 1 литър вода, сипете вътре стафидите и варете на слаб огън за 10 минути. Отстранете от огъня, добавете зеления чай и настъргания джинджифил. Покрийте съда с капак и оставете да престои така една нощ. На сутринта прецедете течността и добавете меда. Пийте по една чаена чаша половин час преди хранене.
С цел по-нататъшно предотвратяване на натрупването на плака в артериите ви, експертите предлагат намаляване на приема на сол и мазнини.
- Отварата от стафиди се използва при заболявания на дихателната система, силна кашлица, болки в гърлото, високо кръвно налягане.
- Наличието на калий в стафидите позволява те да бъдат използвани при отоци и отравяния, защото калият има диуретично действие и помага на организма да изхвърли излишната течност и токсините.