Всички знаем, че на Бъдни вечер традицията повелява на масата да се поднасят само постни ястия. Това важи с пълна сила и за погачата , която в повечето краища на България се замесва със сода, а не с мая.
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500 гр.брашно
300 мл вода
3 с.л.олио
2 с.л.оцет
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
1 ч.л.сода за хляб
1 ч.л.бакпулвер
Приготвяне:
Към пресятото в купа брашно прибавете бакпулвера и солта, след което пресейте отново сместа.
В чаша изсипете оцета, вътре добавете захарта и содата, и хубаво разбъркайте, за да шупне.
Прибавете олиото в пресятата брашнена смес, след това - оцета със содата и захарта, и, добавяйки постепенно от хладката вода, започнете да месите. Тестото трябва да е меко и да се събира хубаво на топка. Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете в покой за 10 минути.
След това намажете подходяща тавичка с олио, изсипете вътре тестото и загладете хубаво. Отгоре с вилица набодете, оформяйки мотиви по желание - кръст, житни класове и пр.
Може и да отделите малко от тестото, с което след това да украсите питката преди печенето.
Намажете отгоре с малко олио и пъхнете да се пече 25 минути на 200 градуса.
Готовата питка увийте в кърпа, за да се задуши и остане мекичка.
Весели празници!