„Хляб във фризера? Каква безсмислица!" – много домакини ще изсумтят презрително. Всъщност, защо да поставяте хляб в дълбините на фризера, когато има кош за хляб, специално предназначен за кифлички и питки ? Не напразно експертите създадоха отделни стандарти GOST за кошчета за хляб! Но малко хора знаят, че същите експерти постановиха: понякога хлябът наистина може да бъде замразен . И съвременните учени също са открили специални ползи в това действие.
Хляб във фризера: защо и с какво е полезен
Трикове за съхранение на хляб
Горепосочените стандарти за кошчета за хляб действително съществуват в много страни. И всичко това, защото експертите отдавна определиха: при стайна температура и средна влажност на въздуха за дома хлябът се съхранява най-добре в тъмна и херметична кутия. Така са създадени първите кошчета за хляб.
Сега домакините използват много импровизирани съдове като кошчета за хляб. Керамични, порцеланови, стъклени или емайлирани затворени съдове и дори пластмасови съдове - всичко става, когато няма риба! Кутията за хляб трябва да е дървена. И би било много добре, ако е направено от хвойна.
Ежедневни тънкости
Горната част на кутията за хляб трябва да се избърсва от време на време със сапунена вода, а вътрешността с оцет. Трохите трябва да се разклащат всяка седмица. И, освен хляб, трябва да съдържа или кубче рафинирана захар, или шепа сол в ленена торбичка. Солта и захарта абсорбират излишната влага и предотвратяват появата на мухъл.
Напомням също, че трябва да има различни кошчета за черен и бял хляб . Не можете да съхранявате хляба и кората заедно, в противен случай рискувате да получите "картофена пръчка". За хората тази болест на хляба не е опасна, вярното си е вярно. Но ще трябва да изхвърлите засегнатия от него хляб и да организирате цялостна дезинфекция на кошчето за хляб.
Хляб и фризер
Преди това хлябът беше замразен само когато нямаше време да се яде. Но любопитни учени направиха проучване и установиха, че замразяването прави хляба още по-здравословен. След замразяване се усвоява много по-добре в човешкото тяло. И не губи витамини от замръзване. И това има предвид факта, че за експеримента учените замразиха хляба за цял месец!
Вярно е, че трябва разумно да замразите хляба. За да направите това, първо го нарежете на порции, увийте всяка в хранителен филм или фолио и след това я поставете във фризера. Също така е необходимо да размразите хляба според всички правила, в продължение на четири часа при стайна температура, без да отстранявате опаковката. И не забравяйте, че този продукт не може да се замразява повторно! И трябва да го изядете бързо след размразяване, в противен случай ще остарее.