Ето какво прави захарта на мозъка, костите и вътрешните органи

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето какво прави захарта на мозъка, костите и вътрешните органи
14677
Снимков материал: pixabay.com
Ето какво прави захарта на мозъка, костите и вътрешните органи

Вече се уплашихте?

Всички понякога обичаме да ядем сладко. Дори и не си помисляме, как то влияе на зъбите ни.

Малки количества захар-няма лошо! Но ако се прекалява, ще почувствате бързо вредното въздействие върху организма, особено когато става въпрос за рафинирана и синтетична захар, които обикновено са част от бонбони и сладкиши.

 

Но има и добра новина: Има нещо, което може да замени захарта! Така че да се отказвате от сладкото не е нужно да, само от захарта!

Как захарта вреди на тялото?

1.

Устата.

Езикът - първият орган, който се докосво до захарта. Вкусовите рецептори, разположени на повърхността му, предават усещането за сладост към мозъка.

Но прекомерната консумация на захар води до кариес, това, което най-вероятно вече знаете. Захар уврежда зъбния емайл, причинява и заболяване на венците.

2. Кората на мозъка.

Когато рецепторите в мозъка се активират от сладко, това се случва за сметка на паметта и ученето . Ето защо много родители се опитват да дават на децата си по-малко сладко!

Според проучвания, форми на захарта в мозъка са свободните радикали, които пречат на невроните да комуникират помежду си, което води до замъглено, потиснато състояние.

3. Нивото на допамин.

Когато тялото произвежда много захар в мозъка се повишава и допаминът - хормон, който дава усещане за удоволствие.

Но когато действието на захарта изчезне, допаминовите нива падат и се чувствате нещастни. Ето защо много хора се чувстват жадни за сладкиши.

Това е истинско пристрастяване!

4. Стомаха .

Както при всички храни, захарта навлиза в стомаха, и след това - в храносмилателната система.

Но това не е просто пътуване през него. Захарта може да наруши равновесието на микрофлората в стомаха - полезните бактерии, които поддържат здравето.

А дисбалансът може да отслаби имунната система, да доведе до нарушения в храносмилането и възпаление.

5. Панкреаса .

Използването на захар се отразява на панкреаса.

Този орган е отговорен за производството на инсулин, което от своя страна причинява , изтегляне на кръвната глюкоза (захар) на органи като черния дроб и я съхранява като мазнина за енергия.

6. Артериите .

Когато твърде много инсулин вени, това създава голямо напрежение върху артериите и сърцето.

Сърдечни заболявания и инсулти са по-чести при хора, които консумират много захар, и са водеща причина за смърт при пациенти с диабет тип 2.

7. Черния дроб .

Когато черният дроб преобразува кръвната захар в мазнини, тази мазнина се разпределя в целия организъм, особено около органите.

Ако стане прекалено много, може да се развие неалкохолен мазен черен дроб-болест, за която никой не беше чувал до 1980 г., докато изкуствените подсладители не започнаха да се добавят във всичко.

8. Организма като цяло .

Когато захарта престане да действа, идва махмурлука. Тежък.

Допаминовите нива падат, последвани от падане на енергия, концентрация и мотивация. В резултат на това, искате още повече захар, отколкото преди.

 

Как да подсладим храните без захар ?

1. Мед.

Мед - отлична подмяна на рафинираната захар. Той е сладък, ароматен и здравословен.

Само не го позволявайте на деца на възраст под година.

 

2. Стевия .

Стевия - естествен подсладител направен от листата на Stevia Rebaudiana.

Тя е подходяща за деца и диабетици, а калории съдържа много по-малко от захарната тръстика. Обикновено, стевията се продава в течна форма.

 

3. Нектар от агаве .

Нектар (или сироп) от агаве- сладък сироп на базата на растението агаве, от който се прави текила.

Агаве е по-сладък от мед, и е особено популярен с това, че лесно се разтваря дори и в студени напитки, така че е идеален за горещо лято.

Въпреки това, агаве има високо съдържание на фруктоза, така че не е подходящ за диабетици.

 

4. Кленов сироп .

Кленовият сироп е популярен в Америка като пълнеж за палачинки и перфектно замества захарта.

Кленовият сироп се състои главно от захароза, така че причината за неговият аромат все още остава загадка за учените.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft