Вече се уплашихте?
Всички понякога обичаме да ядем сладко. Дори и не си помисляме, как то влияе на зъбите ни.
Малки количества захар-няма лошо! Но ако се прекалява, ще почувствате бързо вредното въздействие върху организма, особено когато става въпрос за рафинирана и синтетична захар, които обикновено са част от бонбони и сладкиши.
Но има и добра новина: Има нещо, което може да замени захарта! Така че да се отказвате от сладкото не е нужно да, само от захарта!
Как захарта вреди на тялото?
1.
Езикът - първият орган, който се докосво до захарта. Вкусовите рецептори, разположени на повърхността му, предават усещането за сладост към мозъка.
Но прекомерната консумация на захар води до кариес, това, което най-вероятно вече знаете. Захар уврежда зъбния емайл, причинява и заболяване на венците.
2. Кората на мозъка.
Когато рецепторите в мозъка се активират от сладко, това се случва за сметка на паметта и ученето . Ето защо много родители се опитват да дават на децата си по-малко сладко!
Според проучвания, форми на захарта в мозъка са свободните радикали, които пречат на невроните да комуникират помежду си, което води до замъглено, потиснато състояние.
Когато тялото произвежда много захар в мозъка се повишава и допаминът - хормон, който дава усещане за удоволствие.
Но когато действието на захарта изчезне, допаминовите нива падат и се чувствате нещастни. Ето защо много хора се чувстват жадни за сладкиши.
Това е истинско пристрастяване!
4. Стомаха .
Както при всички храни, захарта навлиза в стомаха, и след това - в храносмилателната система.
Но това не е просто пътуване през него. Захарта може да наруши равновесието на микрофлората в стомаха - полезните бактерии, които поддържат здравето.
А дисбалансът може да отслаби имунната система, да доведе до нарушения в храносмилането и възпаление.
5. Панкреаса .
Използването на захар се отразява на панкреаса.
Този орган е отговорен за производството на инсулин, което от своя страна причинява , изтегляне на кръвната глюкоза (захар) на органи като черния дроб и я съхранява като мазнина за енергия.
6. Артериите .
Когато твърде много инсулин вени, това създава голямо напрежение върху артериите и сърцето.
Сърдечни заболявания и инсулти са по-чести при хора, които консумират много захар, и са водеща причина за смърт при пациенти с диабет тип 2.
7. Черния дроб .
Когато черният дроб преобразува кръвната захар в мазнини, тази мазнина се разпределя в целия организъм, особено около органите.
Ако стане прекалено много, може да се развие неалкохолен мазен черен дроб-болест, за която никой не беше чувал до 1980 г., докато изкуствените подсладители не започнаха да се добавят във всичко.
8. Организма като цяло .
Когато захарта престане да действа, идва махмурлука. Тежък.
Допаминовите нива падат, последвани от падане на енергия, концентрация и мотивация. В резултат на това, искате още повече захар, отколкото преди.
Как да подсладим храните без захар ?
1. Мед.
Мед - отлична подмяна на рафинираната захар. Той е сладък, ароматен и здравословен.
Само не го позволявайте на деца на възраст под година.
2. Стевия .
Стевия - естествен подсладител направен от листата на Stevia Rebaudiana.
Тя е подходяща за деца и диабетици, а калории съдържа много по-малко от захарната тръстика. Обикновено, стевията се продава в течна форма.
3. Нектар от агаве .
Нектар (или сироп) от агаве- сладък сироп на базата на растението агаве, от който се прави текила.
Агаве е по-сладък от мед, и е особено популярен с това, че лесно се разтваря дори и в студени напитки, така че е идеален за горещо лято.
Въпреки това, агаве има високо съдържание на фруктоза, така че не е подходящ за диабетици.
4. Кленов сироп .
Кленовият сироп е популярен в Америка като пълнеж за палачинки и перфектно замества захарта.
Кленовият сироп се състои главно от захароза, така че причината за неговият аромат все още остава загадка за учените.