Ето какво правят опитните градинари всяка пролет - как не сме знаели преди

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето какво правят опитните градинари всяка пролет - как не сме знаели преди
140851
Снимков материал: pixabay.com
Ето какво правят опитните градинари всяка пролет - как не сме знаели преди

Ако сте градинар, ще съхранявате яйчени черупки през зимата, за да осигурите на вашите растения идеална грижа през пролетта. Не е тайна, че яйцата са пълни с протеини, витамини и минерали и са една от най-питателните храни на планетата. В света средностатистическият човек консумира около 150 до 200 яйца годишно.

черупки яйца

Черупките на яйцата са съставени от 96% кристали калциев карбонат и са идеалният тор за вашата градина. Освен че са подходящи за хора, за укрепване на костите и като лек за остеопороза, черупките на яйцата са чудесни и за растенията.

черупки в градинарството

1. Естествен тор

Яйчните черупки са идеалният начин да добавите калций към компоста си. Разпадат се изключително бързо, така че не се притеснявайте да ги смилате или смачквате. Всичко, което трябва да направите, е да ги хвърлите около рози или други разсад, който се нуждае от калций.

яйчени черупки растения

Зимата обаче е подходящото време да „хвърлите“ черупките на яйцата върху почвата, където ще засадите цветя през пролетта. Но не е късно да направите това през пролетта. Ако засадите чушки или домати, не забравяйте да добавите яйчени черупки и ще видите как тези растения избуяват пред очите ви.

охлюви в градината

2.

Черупките на яйцата ще прогонят охлювите от вашата градина

Ако имате проблем с охлювите в градината си, просто натрошете черупките на яйцата и ги подредете около растението. Острите ръбове на черупките на яйцата ще попречат на охлювите да достигнат до вашите марули или млади, новозасадени растения.

разсад в черупки

3. Саксии/саксии за засаждане на семена

Тъй като черупките на яйцата се разлагат много бързо, те са идеални за засаждане на семена в тях. Когато растението поникне, просто го прехвърлете заедно с кората в градината, където ще остане завинаги.

Не забравяйте първо да измиете добре черупката под струя топла вода и след това да направите дупка, преди да засеете семената там.

яйчени черупки за птиците

4. Храна за птици

Както преди, така и след снасянето на яйцата, птицата майка се нуждае от повече калций в храната. Стерилизирайте яйчените черупки, като ги „изпечете“ във фурна на 250 градуса по Целзий за около 10 минути, а след това след като изстинат просто ги смелете или счукайте.

Оставете натрошените черупки в хранилките за птици и можете да ги смесите с храната за птици. Здравите птици ще предпазят вашата градина от вредни насекоми.

черупки в саксията

5. Естетика

Ако имате голямо семейство и използвате големи количества яйца, не изхвърляйте черупките. Стерилизирайте ги добре във фурната и ги поставете в килера, докато съберете по-голямо количество. След това ги стрийте на прах и ги поръсете хубаво в саксии около цветята или в лехите.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft