В студения сезон е толкова хубаво да вземете буркан с кисели краставички от килера, които идеално допълват вкуса на много ястия. Но няма да изненадате никого с обикновени консервирани домати и краставици. Предлагаме ви оригинална рецепта за приготвяне на салата за зимата . Получава се не само вкусно, но и необичайно. Подобен специалитет може спокойно да се сервира дори на празничната трапеза. Ето една необичайна и много апетитна рецепта за пълнени кисели краставички :
Пълнени кисели краставички
Продукти:
- младо зеле - 1 глава;
- червена чушка - 2 бр;
- люта чушка - на вкус;
- домат - 1 бр.;
- магданоз - 1 връзка;
- чесън - 4 скилидки;
- сол - 2,5 супени лъжици;
- лимонова киселина или лимонов сок - на вкус;
- ябълков оцет - 200 ml;
- краставици (корнишони или друг дребен сорт) - 2 кг;
Приготвяне:
Нарежете на ситно всички съставки за салатата, добавете смлян чесън, 1,5 с.
Притиснете краставиците с точилка, все едно ги разточвате - това ще им помогне да станат по-меки.
Направете прорези в краставиците. Отстранете пулпата от тях.
Отцедете излишната течност от салатата (запазете я, защото ще ви трябва), добавете към нея още 100 мл ябълков оцет и една супена лъжица сол. Тази "туршия" ще се използва за пълнене на краставиците.
Напълнете готовите краставици с горната салата.
Накиснете стръковете магданоз във вряща вода за 10 минути. Използвайте меките клонки, за да завържете краставичките.
Така приготвените краставички подредете в подходящи буркани. Залейте ги със заделената по-рано саламура. Ако няма достатъчно саламура, добавете преварена вода в буркана и затворете плътно капаците.
През зимата такива пълнени краставици ще се превърнат в истинска декорация на масата.