Всеки обича банани – те са вкусни, питателни и пълни с калий
Чудили ли сте се какво количество точно е необходимо да бъде узрял банана, за да е полезен за здравето? Задавали ли сте си въпроса в кой банан има повече калории – в узрелия или неузрелия? A дали узрелият банан е е по-добър за храносмилането?
Забравете всички тези въпроси. Ето какви са резултатите от едно изследване, проведено преди време в Япония.
Напълно узрелите банани , онези с кафеникавите точици, произвеждат вещество, наречено ТНФ (тумор некрозис фактор), което има способността да се бори срещу клетки, които се държат ненормално.
Всички знаем, че като банана узрява, той се покрива с малки, кафяви точки. Разбира се, говорим за точки, а не за големи, кафеникави петна. Колкото повече точки има банана, толкоз е по-полезен за здравето.
Когато усетите, че се разболявате, хапнете един-два банана, които са покрити с кафеникави точки. Полезното вещество ТНФ ще се погрижи да потуши всички възпалителни процеси в тялото ви. И още нещо – ако започвате деня си с един добре узрял банан няма да имате нужда от кафе. Това трябва да имат предвид хората, които се борят с високото кръвно налягане.
Освен това, на този етап от узряването, бананите са полезни за храносмилането, тъй като захарта в бананите се абсорбира по-лесно, за разлика от по-малко зрелите банани, които затрудняват работата на стомаха, тъй като нишестето, което съдържат, все още не се е превърнало в захар.
И още – колкото по-зрял е банана, толкова повече противоракови качества има.
Хората, които желаят да отслабнат е нужно да включват поне един ден, през който да хапват само банани. 4 банана ще направят денят ви доста хубав и спокоен, отколкото пакетче солети, и други уж диетични „храни“ пише lekuva.net.