Ако видите първите сигнали на болест по доматите, за да запазите плодовете, трябва да ускорите узряването им. За целта се препоръчва да подхраните с калий и фосфор.
Взимате 100 грама сол на 1 литър вода и пръскате заболелите растения с разтвора. След напръскването листата ще пожълтяват и ще окапят, растежът ще спре и полезните вещества ще отидат за узряване на плода.
В допълнение, тънкият солен слой, който ще остане върху плода, ще ги предпази от по-нататъшна инфекция. Ако завали, като превантивна мярка можете да напръскате растенията с пресен чесън (50 грама на кофа вода) или разтвор на ферментирал кефир (1 литър на кофа вода).
Друг проблем – не добре развито цвекло.
Размерът на корена е малко по-голям от репичка и изобщо не е сладък? В този случай, солта също ще ви помогне. Разтворете 35 – 50 грама в кофа с вода и подхранете растенията. Тази процедура се прави в началото на лятото, когато върху растенията са се появили по осем листа. Соленият разтвор се изсипва не в самия корен, а на разстояние 10 см от кореноплодните.
Преборете се с вредителите по зелето.
Пригответе гъст захарен сироп. Разлейте в чинийки и ги поставете около зелените лехи на високо. Поставете щипка мая във всеки съд. В резултат на ферментацията ще се образува специфичен аромат, който ще привлече вредителите. Пристигайки до стръвта, вредителят ще залепне за чинийката и няма да може да отлети.
В дъждовно време се появяват много охлюви, които се хранят с листата и плодовете изцяло. Охлювите са активни по-често вечер, през нощта или рано сутрин. През деня те се крият някъде под сянка в гъстата трева. Тези зони със струпване на охлюви трябва да се поръсят със суха горчица.
Правилна грижа за картофите.
Знаете много добре каква култура да очаквате през есента, и ако не е много голяма реколтата според вас, направете това през следващата година. В приготвен разтвор от чесън (1 кг намачкан чесън на 10 литра вода), трябва да държите посадъчния материал за около 8 часа. Това ще помогне за дезинфекция на семената и ще стимулира растежа на растенията в бъдеще. Опитът показва, че в този случай реколтата ще бъде с 30-50% по-висока.