Всички знаем, че дори най-пухкавият и мекичък кекс започва да изсъхва и да се втвърдява след 1-2 дни. В резултат последното парче от някога копринено мекия сладкиш се подмята някъде из кутията за хляб, докато накрая се престрашим да го изхвърлим.
Цялата работа е в една елементарна съставка, която се добавя още в тестото за сладкиша и променя изцяло структурата му. Любопитни ли сте? Ето рецептата за несъхнещия шофьорски кекс :
Шофьорски кекс , който не съхне
Продукти:
яйца - 4 бр.
захар - 3/4 бурканче от конфитюр
брашно - 3/4 бр. бурканче
какао - 1 с.л. тъмно
аспирин - 2 бр.
аромати - ванилия, настъргана лимонова кора
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Кексът бива наричан шофьорски, защото се запазва пухкав и мекичък за дълго време. Рецептата е идеална за хората, на които им предстои дълъг път и искат да се подкрепят с нещо сладичко - няма да ви разочарова!
Направата на кекса е изключително лесна. Райзбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете постепенно брашното, докато се поеме от тестото. Разтворете аспирина в 1 с.л. вода и го добавете към тестото. Прибавете и ароматите, които ще използвате. Накрая отделете 1 чаша от приготвената смес и я оцветете с какаото.
Нататък процедурата е както обикновено: Изсипете тестото в предварително приготвената форма, добавете тъмната смес и нашарете с дървена клечица.
Печете кекса на умерена фурна до готовност (до суха клечка), като внимавате да не го препечете.
След като се поохлади, извадете от формата и поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.
Става уникално вкусен!