Определено може да кажем, че утрото на по- голямата част от хората започва с тази напитка, любима на всички- кафето . Няма нищо по- хубаво от една ароматна и ободряваща напитка за страхотно начало на деня
Ако предпочитате точно определено кафе, това е чудесно! То наистина ободрява, защитава сърцето и запазва младостта чрез "живи" активни вещества. Това е двойно по-добре, ако сте опитвали много разновидности и сте намерили идеалното питие за вас. Но какво да правим, ако сме начинаещ в това занимание?
Отиваш в магазина и просто може да се удави в огромния брой ярки пакети и непонятни термини. Каква е разликата между робуста и арабика ? Защо слабо печеното кафе е по-скъпо от нормалното кафе? Или може би е по-добре да вземете този огромен пакет с отстъпка , и това ли е? Задачата не е лесна ...а въпросите са много, затова идваме ние на помощ
Спокойно и спокойно! Редакцията ни ще ви каже как да изберете добро кафе на зърна, ако го правите за първи път. Само 7 стъпки и желаният пакет ще бъде в ръцете ви.
Как да изберем кафе за варене
За да не се охлажда вашата страст, в тази статия ние използваме опростена класификация на видове, сортове, методи за печене и смилане. Науката за кафето е сложна и обширна, но дори и тези знания ще са ви достатъчни, за да не се изгубите в магазина.
И така, какво да търся, когато купувам кафе на зърна ?
Дата на опаковане
За да намерите прясно кафе, не бъдете мързеливи, за да получите най-далечните пакети от рафта . Често служителите в магазина подреждат новата партида в края на рафта, за да продадат бързо старото кафе.
Дата на печене
Производителите определят този индикатор по-рядко, но той е този, който ще каже повече за аромата на кафето. Потърсете прясно изпечени зърна : те са най-ароматните и вкусни.
Сортове кафе
В целия свят се отглеждат само 3 вида кафе: Арабика, Робуста и Либерия . Те се продават както в чиста форма, така и в смеси.
70% от произведеното в света кафе е Арабика . Той е по-деликатен на вкус и има мек послевкус на ядки и шоколад. На рафтовете можете да намерите няколко вида напитки: Типика, Бурбон, Марагогод, Мока и Абисиница. Арабика сортове са най-скъпи.
Робуста е по-силна , горчивп, има земен вкус и съдържа 3 пъти повече кофеин от арабиката. Като правило не се продава в чиста форма, а се прибавя към смеси от кафе за плътност и сила. Разнообразие от напитки - Congensis, Cuidou, Conilion du Brasil.
Liberica е най- ниското качество и не е много популярно
Сортът за кафе определя района, в който са събрани и изпечени зърната. Същата арабика, отглеждана на високопланински насаждения и в тропическите гори на Колумбия, са два напълно различни вкуса. Всеки сорт е уникален и посочва страната на произход. След това.
Къде е произведено кафето
От производителя на страната зависят вкусовите характеристики на напитката - нейната сила, в аромата- мекота.
Африканското кафе дава киселост и лек оттенък на плодове и цитрусови плодове. Например, вкусът на танзанийски алпийски сорт Танзанийска южна Peaberry съчетава нюанси на бренди, бадеми, жасмин и кайсия. А замбийската Замбия А.А.
Латиноамерикански сортове . Колумбийската напитка има винен вкус, гватемалски - изразена киселост и горчивина с нотки на дим. А костариканският сорт CostaRica има ясен аромат на орех.
Arabien Mokha, разнообразие от арабика, отглеждана на Арабския полуостров , има вкус на скъпо вино и шоколад.
Индонезийските сортове Арабика Анкола, Манделинг и Гайо планина са много силни и богати с интересен опушен аромат. Можете също така да улови аромата на карамфил, пипер и Райска ябълка.
Индийското кафе е много деликатно и има богат винен аромат. Най-продаваният сорт е Арабика Майсур.
Обикновено тези данни могат да бъдат намерени на етикета. Производителят описва вкуса и аромата на готовата напитка в цветове. За съжаление, това не винаги е вярно, но трябва да обърнете внимание на този намек.
Степени на печени
Според опростената класификация, производителят предлага кафе светло, средно и тъмно печено.
Лекото печено кафе има фин аромат и богата киселинност. Той е по-меко на вкус и струва повече. Прилага се добре с мляко и сметана.
Среднопечените зърна имат лека тръпчивост и характерен карамелов аромат с билкови тонове. Този метод на печене най-често се използва за еспресо.
Тъмното печено прави напитката по-наситена, гъста и горчива. Киселото почти изчезва, но се появява ярък карамелен аромат и опушени нотки. Това кафе оставя дълъг послевкус.
Размер на пакета
Ако сте репили да пробвате ново кафе, по-добре купете малък пакет. Изведнъж напитката не ви харесва? Едно е, когато е пакет от 250 грама, а друг е пакет от килограми.
Освен това колкото по-дълго кафето се съхранява в отворена опаковка, толкова по-бързо изчезва вкусът му.
Как да изберем смляно кафе
Тук е важно да се обърне внимание на степента на смилане и цел (как да се приготви).
Частиците от грубо смляно кафе достигат до 1 мм и са подходящи за приготвяне във френска преса, кафеварка или кафемашина.
Средно мляно кафе е най- добрият вариант за кафе машина. Това кафе дава богат вкус и лесно се чисти от филтри.
Кафе Фино смилане е подходящ за джазве.
Ултра-финото (прахообразно) смилане - най-добрият начин да направите кафе по ориенталски начин . Поради плътното утаяване на утайката, такава напитка изглежда по-вискозна.
Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да изберете вкусно и висококачествено кафе на зърна. Внимателно проучете опаковката и ще успеете. Ние вярваме, че една гореща напитка може да вдъхне смели действия и творчество
Кое кафе харесваш най-много? Любителите на кафето очакваме вашите отговори в коментарите!