Независимо дали са пресни или замразени, няма никакво отричане, че ягодите са популярен плод, но те също така са здравна “бомба”.
Здравословните предимства на ягодите включват подобряване на зрението, правилна мозъчна функция, облекчаване на високо кръвно налягане, артрит, подагра и различни сърдечно-съдови заболявания. Впечатляващото съдържание на полифеноли и антиоксиданти в ягодите ги прави полезни за подобряване на имунната система, предотвратяване на различни видове ракови заболявания и намаляване на признаците на преждевременно стареене.
Ягодите често се свързват като европейски плод и до известна степен са такива.
Ягодите се използват широко в кухнята, включително сладоледи, конфитюри, желета, сиропи, сладкиши и дори в лекарства поради изключително богат аромат, вкус и цвят. Те могат да се консумират и свежи. Знаем, че всички плодове са богати на антиоксиданти, което означава, че те са полезни за вашето здраве и защитават вашите органи от токсични атаки.
В момента на пазара е пълно с ягоди, но за тези, които знаят как да изберат хубави, сладки и здрави плодове.
Как да разпознаем "пластмасовите" ягоди?
1.Цвят
Зрелите ягоди трябва да са яркочервени и гланцирани. Белите и зелените части са знак, че те не са узрели и не трябва да ги купувате, защото ако по тях има зелено, те не могат да узреят.
2. Венчелистчетата
Първо, избягвайте ягоди, които нямат венчелистчета. Второ, избягвайте ягоди със изсъхнали листа и венчелистчета. Листата трябва да са ярко зелени.
3. Семена
Друг начин за избиране на сладките ягоди - доколкото семената са по-далеч разположени и по-дълбоко заложени в плодовете, толкова по-сладка е ягодата.
4. Миризма
Зрелите и вкусни ягоди винаги имат сладък аромат. Колкото повече мирише - толкова по-малко химикали.