Содата за хляб е полезна не само в кухнята - за печене и готвене - но и в цялата къща - за почистване на дори най-упоритите замърсявания! Следователно содата може да се намери в шкафа на почти всяка домакиня. Често пъти обаче слагаме содата в бурканче или друг някакъв съд и я прибираме в шкафа, без да поставим етикетче със срока на годност върху нея.
Обичаме да организираме функционално нашите кухненски шкафове. Ето защо ние не държим хартиени или пластмасови опаковки с подправки и други продукти в тях, а предпочитаме да ги изсипем в малки бурканчета. Това е много по-удобно за използване. Но какво ще стане, ако сте забравили да залепите върху тях лепящи бележки със срока на годност? Ако добавите сода бикарбонат или бакпулвер с изтекъл срок на годност към десерта си, усилията ви може да са напразни...
Как да проверите дали содата бикарбонат е с изтекъл срок на годност?
Има два начина да направите това:
Добавете по-малко от 0,5 чаена лъжичка оцет към 0,5 чаша гореща вода.
След това добавете малко сода за хляб, за да я тествате. Ако започне да се пени и шупне, можете спокойно да я използвате в кухнята.
Поръсете сода за хляб върху малка чиния или купа. След това отгоре капнете малко оцет или лимонов сок. Нямаше ли химическа реакция? Това е знак, че содата вече не е подходяща за използване. Ако видите пяна - като на снимката - содата е още прясна.
Ако се окаже, че содата, която имате, вече не е годна за употреба, не е нужно да я изхвърляте! Нямате представа колко други приложения има! Нито мръсотията, нито варовиковите отлагания, нито петната от мазнина са страшни, когато на помощ идва сода бикарбонат!