Ето как да се справим с холестеролът най- лесно и да се предпазим от най- лошото

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето как да се справим с холестеролът най- лесно и да се предпазим от най- лошото
25417
Снимков материал: pixabay.com
Ето как да се справим с холестеролът най- лесно и да се предпазим от най- лошото

Какво е холестеролът?

Холестеролът е восъкоподобно, мастно вещество, което се образува от черния дроб. Той изгражда клетъчните мембрани на клетките и без него не могат да се образуват нови клетки.

В тялото се придвижва под формата на комплекси, наречени липопротеини, които съдържат още и холестеролови естери, мазнини, белтъчни молекули и др.

Повишен холестерол?

Понякога в тялото се образува повече холестерол, от колкото ни е нужен и той циркулира в кръвта, като уврежда съдовете. Повишения холестерол стои в основата на формирането на атеросклеротичните плаки, на риска от инфаркт, инсулт и други сериозни заболявания.

Защо се повишава холестеролът ?

Черният ни дроб произвежда повече холестерол, като се храним с повече твърди мазнини (наситени мазнини). Такива са животинските мазнини, които се съдържат в месото, яйцата, млякото, млечните произведения. В растителните храни – плодове, зеленчуци, варива и ядки не се съдържа холестерол. Друга причина за повишения холестерол са генетични заболявания, наречени фамилни хиперлипидемии. Те се предават в семейството и повечето от потомците също имат висок холестерол. При тях е нарушена обмяната на холестерола и той е висок даже без да се консумират в големи количества посочените храни.

В други случаи, при хора с диабет, особено тип 1, или многогодишен тип 2, имат високи нива на триглицеридите (мазнините) в кръвта, което се дължи на нарушена обмяна. Високите триглицериди също повишават холестероловите нива.

Други причини са:

-Липса на физическа активност;

-Тютюнопушене;

-Високо кръвно налягане;

 

Видове холестерол.

Има два основни вида холестерол: LDL – холестерол (липопротеини с ниска плътност) е „лошият“ тип холестерол, който е най-вероятната причина за образуването на плаките и запушването на съдовете. Повишеното му ниво в кръвта ви е признак за повишен риск за сърдечно заболяване. HDL – холестерол (липопротеини с висока плътност) е „добрият“ тип холестерол. Благодарение на него съдовите стени се очистват от „лошия“ холестерол и така намалява риска за сърдечно-съдови заболявания. Добре е да се поддържа високо ниво на HDL холестерола.

Затова е необходимо да се поддържа диета, богата на плодове и зеленчуци, с достатъчни количества омега-3-рибни мазнини.

 

Как да намалим високият холестерол ?

За щастие, при повечето хора е допустимо серумният холестерол да се намали, даже без лекарства. Нужно е промяна в храненето и повече движение.

Ползата .

Помнете, че всеки 1% понижение на холестерола в кръвта, което постигнете, вие намалявате риска от инфаркт с 2%. Освен това, понижаването на холестерола може да ви помогне да избегнете възможност за инфаркт на миокарда, при вече съществуващо сърдечно заболяване.

Холестерол и хранене.

Когато се храните с прекомерно количество животински мазнини и холестерол- тлъсто месо и млечни продукти, холестерола в кръвта ви се увеличава. Вие бихте могли да понижите нивата му, като спазвате диета с ниско съдържание на животински мазнини и високо на нишесте и фибри. Те се съдържат в суровите плодове, зеленчуци, зърнени храни. Известни са някои храни, които понижават серумните нива на холестерола.

Ето един богат списък с тези храни:

Закуска: -Корн-флейкс; -Овесени ядки; -Суров плод; -Плодов сок, особено от портокал и грейпфрут; -Пшеничена каша;

Обяд и вечеря: -Сандвич с пилешко или пуешко месо; -Зелечуци; -Печено пиле без кожата; -Риба; -Миди; -Спагети; -Пълнозърнест хляб; -Зърнени храни- боб, леща, грах; -Пилешка супа; -Червено вино; -Бира; -Зехтин; -Лук; -Чесън; -Соя и соеви продукти; -Ядки; -Ечемик; -Ленено семе;

Внимание!

Вместо да пържите храните, използвайте печене на фурна, скара или грил! Отстранявайте жълтъка на яйцата и пийте нискомаслено мляко (1%)!

 

Храни, които трябва да се избягват :

-Богати сосове; -Други кремообразни сосове и супи; -Масло и маргарин; -Тлъсти червени меса; -Яйца; -Кексове; -Сладки; -Чипс и пържени картофи; -Шоколадови десерти; -Пуканки; -Сол над 2.5 гр. на ден.

Необходимо е да знаете, че солта, която приемаме с хляба е напълно достатъчна за ежедневните ви нужди. Ето защо не слагайте солницата на масата!

Холестерол и физическа активност. Редовните упражнения не само, че понижават нивото на лошия холестерол, но и стимулират образуването на добрия холестерол. Така ефекта върху понижаването на холестерола е двоен. Заедно с подходящо диетично хранене, физическите упражнения водят до намаление на теглото, което е друг рисков фактор за висок холестерол.

Физическите упражнения правят сърцето ви по-здраво, и увеличават обема на кръвта, която изтласка към тялото. Така до всяка клетка в тялото ви достига повече кислород и то работи по-ефективно.

Друго предимство на редовните упражнения е това, че намаляват кръвното ви налягане, намаляват риска от сърдечно заболяване, намаляват „лошия“ LDL-холестерол и повишават „добрия“. Аеробните упражнения ви карат да дишате по-дълбоко и стимулират сърцето ви да изпомпва повече кръв. Увеличава се и сърдечната честота, което също изгаря калории. Упражненията, които не трябва да забравяте са ходене, бягане, плуване и каране на колело. Ако сте твърде заети, можете да използвате стъпалата, вместо асансьора, да ходите пеш до работа или поне да спирате 1-2 спирки преди вашата, спирайте колата си далеч от мястото където имате работа, за да вървите повече, ходете по-бързо.

Вършете домашната работа по-бързо и по-често, можете например всеки ден да пускате прахосмукачка или да измислите друго полезно занимание, което гори калории и да намалява холестерола. Необходими са 30 минути от 4 до 6 пъти в седмицата от свободното ви време, за да осигурите намаление на холестерола и теглото, и разбира се да се чувствате добре.

Добре е преди да започнете с упражненията да се посъветвате с лекуващия си лекар. Той ще определи според здравословното ви състояние, кое е най-подходящото упражнение и с каква интензивност да го правите. Холестерол и затлъстяване. Затлъстяването само по себе си е риск за високи нива на холестерола и сърдечно съдови заболявания.

Следователно, загубата на тегло и поддържането му в границите на нормата намалява риска за тези заболявания.

 

Холестерол, хормони и тютюнопушене .

Тютюнопушенето носи висок риск за повишаване на холестерола в кръвта и сърдечно-съдови заболявания. Интересен е фактът, че при жените хормонът естроген е естествена фактор, който увеличава „добрия“ холестерол. Естрогените защитават жените от висок холетерол и сърдечносъдови заболявания до менопаузата.

След това, обаче рискът за мъжете и жените се изравнява. Това може да се предотврати, ако след менопаузата се взема хормонът естроген. Съществуват, разбира се и лекарства от различни групи, които намаляват холестерола. Те се приемат продължително време, много редовно тъй като реални резултати от тях можете да имате едва след няколко месечен прием. Те могат да ви бъдат предписани само от лекар!

Ето как можете да промените живота си, за да подобрите здравето си, като намалите високия холестерол. Надявам се, че ви убедих, че не са необходими много усилия – само да поставите здравето си на първо място пред удоволствието от вредните храни и навици, и повече движение. 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft