Не познавам човек, който не обича питка с мая и сирене. Това е вкус, който се свързва още с нашето детство, когато се въртяхме около питката, запленени от нейния неустоим аромат, в очакване на парченце. А ето и няколко рецепти за това традиционно българско ястие:
Мека питка със сирене
Необходими продукти:
• брашно около 800 гр.
• 1 чаена лъжичка захар
• 1 чаена лъжичка сол
• 1 кофичка от 400 гр.
• ½ кубче мая за хляб от 42 гр.
• 100 мл. олио
• 1 чаена лъжичка равна сода за хляб
• 1 яйце за тестото
• 200 гр. сирене
• 2 яйца
• краве масло 125 гр.
Начин на приготвяне:
Прави си квас за вкусната мека питка, като в купа се слага затоплено кисело мляко, натрошената мая, лъжичката захар и 4-5 супени лъжици брашно.
Оставя се да шупне и се добавят содата, олиото, яйцето и солта. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си. След това се разделя на 4-5 равни части. Сиренето се натрошава в купа, а яйцата се разбиват отделно в купа с помощта на вилица.
Първата питка се разточва с дебелина около половин сантиметър, наръсва се с малко сирене, от разбитото яйце и равномерно се наслагват късчета от маслото. Разточва се следващата питка, с приблизително същия размер, и се слага върху първата, отново се добавят сирене, яйце и масло и така по същата процедура се разточват и останалите питки. След това се завива на руло и леко се усуква, като тестото се разпределя равномерно към двата края. Рулото се нарязва на разстояние 4 см. и парчетата се нареждат едно до друго в тава. Тавата предварително се застила с хартия за печене. Оставя се повторно да втаса за 20 минути и се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса за 35-40 минути. Поднася се топла и с шарена сол.
Домашна питка с мая
Необходими продукти:
• 1 кубче мая
• 500 мл. вода
• 1 с.л. сол
• 3 с.л. захар
• 100 мл. олио
• брашно (около 1 кг. или малко повече)
• масло
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл. вода, в която се добавят щипка сол и щипка захар. Разбърква се и се добавя брашно. Оставя се да втаса. В дълбока купа се сипват водата, 1 с.л. сол, 3 с.л. захар и се разбъркват. Добавя се и олиото. Към тази смес се прибавя кваса и се разбърква. Брашното се прибавя постепенно, като не спира да се бърка. Полученото тесто се оставя да втаса докато удвои обема си. Тестото се разделя на няколко топки. Всяка една топка се намазва с масло и се оставя да престои за 10-15 минути. Тавата се намазва с олио и топките се подреждат една до друга, като се оставят отново да втасат. Пече се на предварително загрята на 200 градуса фурна, до получаване на кафява коричка.