Чушките имат достатъчно витамин С, който не се губи, ако са замразени или на туршия
Именно затова, сега е точното време да си направите вкусна зимнина от чушки, която ще бъде отличен източник на витамини за тялото през зимния период.
съставки:
- 3 kg червени чушки
- олио
- 6 л. вода
- 2 литра винен оцет (9%)
- 1 лъжица сол
- 1 лъжица захар
- 3 супени лъжици черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Измийте и избършете чушки, подредете ги в намазнена тава, поръсете ги с олио и печете във фурната по 20 минути от всяка страна.
Бурканите поставете в голяма купа с вода, за да се стерилизират на слаб огън около 30 минути.
Изпечените чушки обелете, извадете семената и ги подредете в бурканите.
Пригответе смес от вода, оцет, захар, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато захарта се разтопи.
Бурканите с чушки напълнете с приготвената смес, така че на върха да имате два празни сантиметра. Веднага затворете с капаци.
Поставете бурканите и оставете да се варят 5 минути.
Пресни чушки измийте и ги нарежете на големи парчета.
Стерилизирайте бурканите по този начин.
Изчистените чушки поставете в бурканите и прибавете сместа от вода, оцет, сол, захар и черен пипер. Затворете с капак.
Поставете във вода на умерена температура около 5 минути, след като изстинат ги съхранявайте на хладно и тъмно място.