Ето как да съхраняваме правилно козунака, за да не стане на кокал още на втория ден:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как да съхраняваме правилно козунака, за да не стане на кокал още на втория ден:
17079
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Ето как да съхраняваме правилно козунака, за да не стане на кокал още на втория ден:

Едно от най-вкусните неща на Великденската трапеза е прясно изпеченият, ароматен и пухкав козунак. Но както всяка храна, той изисква правилно съхранение, за да издържи по-дълго време и да си го похапваме все така сладко-сладко.

Всички  козунаци са склонни да загубят свежеста си много по-бързо, когато са нарязани.

В това се състои дилемата, особено за тези, които искат да избегнат изхвърлянето и пилеенето на негодния за консумация козунак.

По безспорен начин е доказано, че стареенето на козунака е свързано с промени в структурата на нишестената фракция, тъй като нишестето е съществена част от хранителните вещества в козунака. Нишестето, в естественото си състояние, има твърда кристална структура. Когато това нишесте се смеси с вода и се загрее (изпечено като самун козунак), нишестето претърпява процес, наречен желатинизация. С други думи, нишестето набъбва, разтяга се и губи своята твърда структура. Веднага след като козунака започне да се охлажда, обаче, нишестето започва постепенно да възвръща първоначалната си кристална структура т.е. настъпва ретроградация на нишестето. Това постепенно възвръщане на изходната кристална структура е основната причина за стареенето на козунака, при което той губи крехкостта си и става жилав, твърд и приятните ясно изразени вкус и аромат на пресен козунак отслабват.

Излагането на въздух ускорява този процес на рекристализация. Ето защо, този трик, за да запазите козунака си свеж по-дълго помага да се извлече максимална полза от кората на козунака, играеща роля на въздушна бариера.

Това са двата ни най-добри съвети за забавяне стареенето на козунака:

1. Не купувайте предварително нарязан козунак

нарязан козунак

Предварително нарязаният козунак има многократно по-голяма повърхност, изложен е в по-голяма степен на въздействието на въздуха и това води до бързото му стареене.

2. Започнете да нарязвате от средата вашия козунак, вместо да започнете да го правите от единия край

разрязан козунак

След това, съберете и натиснете двете отрязани страни заедно, след като извадите нарязаните филийки. Двата събрани края на козунака действат като бариера срещу действието на въздуха и предотвратяват непосредствения му достъп до вътрешността на козунака (която е много по-податлива на стареене).

Естествено, винаги може да използвате и по-традиционните методи - например, увийте остатъците от козунака плътно във фолио за свежо съхранение, а може да използвате и специални кутии - като тези за торта, например.

Тези полезни съвети ще ви позволят да се насладите на пресния козунак за много по-дълго време, отколкото обикновено.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft