Никулден по традиция няма как да мине без любимия ни шаран . Той не е само вкусен, но се е превърнал и в символ на празника.
Как най-лесно и бързо да почистим шаран от люспите
Вместо да стържете с нож, премахнете цялата ципа, върху която са люспите на рибата.
1. Използвайте остър, малък нож.
2. Посоката на чистене е от опашката към главата.
3. Направете прорез в областта на корема, като ножът се прокарва под тънката ципа, на която са люспите. Не бива да се засяга самото месо на рибата.
4. Ако работите с дясната ръка, с лявата дръжте рибата за хрилете, за да е по-устойчива и да не се хлъзга. Може да поставите рибата върху дъска, на която сте поставили хартия. Така тя няма да се хлъзга.
5. Направете същия прорез, по дължина, и откъм гръбнака на рибата. Посоката е същата, като тази при корема - от опашката, към главата.
6. Следващата стъпка е същият прорез да се направи и при опашката, хоризонтално. Така се получава едно цяло парче от тънка ципа, покрита с люспи, която може да се отстрани с ръце.