Ето как кексът да бухне и да прелива от формата без бакпулвер и сода - супер лесна рецепта:
30 Октомври 2018
88232
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Сигурно и вие сте прекарвали часове, ровейки се в кулинарните форуми в търсене на перфектната рецепта за кекс - мек , пухкав , с идеална форма и преливащ от тавата. Днес сме ви приготвили точно такава рецепта, а добрата новина е, че изпълнението му е изключително лесно - трябва просто да се придържате към технологията.
Резултатът е изненадващо вкусен сладкиш , който просто се топи в устата - много нежен, пухкав, без вредни добавки и дори без бакпулвер или сода ! И всичко това благодарение на технологията на приготвяне .
Супер пухкав кекс без набухвател
СЪСТАВКИ
- 200 гр. масло
- 200 гр. захар
- 5 малки яйца
- 150 гр. брашно
- 50 гр.картофено нишесте
- пудра захар за украса
- форма за кекс с пръстен
ПРИГОТВЯНЕ
- Извадете предварително яйцата и маслото от хладилника, така че да са на стайна температура.
- Разбийте маслото с миксер за 5-6 минути, за да побелее.
- Добавете цялото количество захар и продължете да биете още 10 минути.
- По рецепта теглото на яйцата без черупките трябва да бъде 240 гр.
Това са приблизително 5 по-малки яйца. Разбийте ги в отделен съд с тел до гладка, еднородна смес.
Продължете да разбивате маслото и захарта в продължение на 15-20 минути, като периодично изливате по малко от яйцата. Готовността на сместа може да бъде проверена като разтриете капка между пръстите си. Ако захарта не се усеща, сместа е готова.
Пресейте брашното и нишестето поне три пъти, така че в тях да попадне достатъчно въздуа. Добавете пресятата смес от брашно и нишесте към маслото и разбъркайте добре още 20-30 секунди. Тестото е готово!
Намажете формата за печене с масло, изсипете тестото вътре и го изравнете с шпатула. Тестото ще се надигне, така че не пълнете формата повече от половината от обема й.
Пъхнете формата за 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Извадете кекса от фурната и го оставете във формата, докато се охлади напълно, след това го обърнете върху подходяща чиния и поръсете с пудра захар.
Най-пухкавият кекс е готов. Приятен апетит!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари