Ягодите са един от най-нетрайните дарове на пролетта, затова всички търсим начини да ги запазим по-дълго и да разполагаме с тях целогодишно. Най-лесно, разбира се, е да ги замразите.
Затова днес решихме да ви предложим друг метод за съхранение на ягоди - консервиране без варене.
Опитах тази рецепта преди няколко години и сега консервирам всички плодове по този начин.
Противно на предлаганото в други рецепти, тук сокът, в който се приготвят ягодите, не се вари и не се добавя вода. Така те на практика се консервират в собствен сос. Ето от какво се нуждаете за тези вкусни Ягоди в собствен сос :
Ягоди в собствен сос
Продукти:
- Ягоди
- Кристална захар
Приготвяне:
Залейте 3 кг почистени от дръжките и добре измити ягоди с 1 кг захар. Разбърквайте ягодите от време на време и ги охладете, покрити, за 12 до 24 часа.
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay
Отцедете внимателно ягодите от отделения от тях сок.
След това поставете ягодите в стерилизирани буркани, като се стараете да са плътно подредени.
Снимка: pixabay
Сега ги залейте напълно със собствения им сок и затворете с капак.
Снимка: pixabay
Сега трябва да ги стерилизирате. Водата в съда за стерилизация не трябва да надвишава капаците на бурканите.
Снимка: pixabay
Когато температурата достигне 100°C, незабавно свалете тенджерата от котлона и оставете консервите да се охладят в тенджерата. Това е всичко.
Да ви е сладко!