Тази статия не е предназначена за вегетарианците, а за онези, чиято душица трепва при мисълта за сочна пържолка или печени ребърца. Но в съвременния свят почти никой не държи месото в хладилника, защото така срокът му за съхранение е доста кратък.
Но представете си, че се прибирате уморени от работа вечер, а неистово ви се хапват кюфтенца или пържолка. Само че месото от фризера никога не може да се размрази толкова бързо. Никога ли? Днес ще ви покажем един страхотен трик за размразяване на месо , с който всичко става буквално за минути. С него дори килограм кайма се „стопява“ за няколко минути.
Не, тук не става дума за използването на микровълнова фурна. Дори професионалните готвачи категорично не препоръчват това: размразяването при високи температури води до размножаването на потенциално опасни бактерии. И месото започва буквално да се готви отвън, докато остава сурово отвътре. Много по-полезно и ефективно е да използвате този малък трик.
За да размразите бързо дори голямо парче месо , направете това:
Стъпка 1
Извадете месото от фризера и се уверете, че е прилежно затворено в найлонов плик.
Ако целостта му е нарушена, увийте в още едно пликче или прозрачно фолио.
Стъпка 2
Вземете голям съд и го напълнете с вода. Не задължително гореща - стайната температура ще е достатъчна.
Стъпка 3
Поставете месото (или каймата) върху метална тавичка за печене. Притиснете отгоре с тенджерата с вода.
След 5-15 минути (в зависимост от размера и най-важното от дебелината на месото) продуктът ще бъде напълно размразен и готов за термична обработка. Трикът тук е в комбинацията от налягането от натиска и топлината, които буквално попадат в капана между две метални плочи и равномерно затоплят месото.
В същото време то няма да започне да се "готви".