Чушките са сред най-вкусните дарове на лятото - използваме ги в гозби, салати, пълним ги с ориз и зеленчуци, а ние, българите, най ги обичаме пълнени с краве сирене. Но сами знаете, че те не са сред най-евтините зеленчуци, особено ако търсите и качество.
Е, ние имаме чудесен YouTube урок как да си отгледате чушки от семе у дома - от добиването на семената, през покълването, та чак до обилната реколта!
Ето цялата процедура :
Първо, трябва ви качествен сорт чушка - трябва да я разрежете на две, така че да откриете семената вътре.
След това вземете пресен лист алое и го разрежете на две, така че да се открие гела вътре в листа.
Така получените половини нарежете на парчета по 4-5 см.
Пригответе подходяща почвена смес за вашия бъдещ разсад - най-лесно става в малки пластмасови чашки или специални кофички.
Сега вземете чушката и внимателно отстранете семената, като поставяте по едно в центъра на всяко парче алое. След това покрийте всичко с още почвена смес.
Полейте почвата (най-добре с пулверизатор) и оставете чашките на топло място (но не на пряка слънчева светлина). Пулверизирайте повърхността редовно, щом усетите, че е суха.
След 7 дни ще видите първите листенца да се подават от почвата.
След 20 дни вашият разсад вече ще изглежда така:
Сега е време да подготвите по-големи контейнери, в които да пресадите разсада.
За целта вземете големи пластмасови бутилки (от 5-7 литра), отрежете горната 1/3 и направете дупки в дъното за дренаж.
Сега напълете приготвените "кашпи" с плодородна почва и в средата засадете 20-дневния разсад.
Сложете и подходяща опора за разсада, който тепърва ще се развива на височина.
Сега трябва да се грижите редовно за разсада, да го поливате и пръскате.
Време е и за първото торене - ще използваме домашен органичен тор от хляб и яйчени черупки - сложете ги в блендер и пасирайте на каша.
Сега изсипете по 1 малка чашка около всеки корен от растението.
Остатъкът от сместа прехвърлете в голяма 10-литрова бутилка и разредете в съотношение 1:10 с вода.
Готовата смес използвайте за наторяване на всеки няколко седмици.
Междувременно трябва да следите разсада и да отстраните ненужните издънки, както и евентуални плевели, така че да дадете място за достатъчно развитие на чушките.
След 60 дни разсадът трябва да изглежда горе-долу така:
Сега може да го подхраните с приготвения по-горе течен тор.
А след горе-долу 75 дни може да очаквате следния резултат:
Време е да оберете реколтата от месести, сладки чушки!
Ако спазите точно последователността на стъпките, то след няма и 3 месеца ще се радвате на красиви червени плодове, които да използвате за готвене или салата.
Желаем ви успех!