Ако сте решили да бутилирате част от виното, което сте направили, трябва да спазите няколко основни правила
Любители ни питат как да бъдат поставени бутилките , защото са прочели в различна литература, че те могат да бъдат и легнали, и изправени.
Отговаряме:
Стареенето на виното в бутилки трябва да става в хладни помещения, които имат относително постоянна температура.
Ако бутилките са запушени с коркови тапи, те трябва да се наредят на стелажите в легнало положение - това е така, защото тапите трябва да могат да се мокрят непрекъснато от виното. В противен случай коркът ще изсъхне и ще се свие, което ще доведе до дефекти на напитката или разваляне.
Бутилките, запушени с останалите видове капачки, включително и кроненкорковите, трябва да се съхраняват във вертикално положение.
Внимание!
При продължително стареене виното образува утайка - дали тя е повече, или по-малко, появата й е факт - това е процес от развитието му.
Това не е недостатък за старите вина.
Няколко дни преди да пиете виното, бутилките, които са се съхранявали в легнало положение, трябва да се изправят вертикално - така утайката в тях постепенно ще падне и ще се уплътни на дъното.
Когато отворите бутилката , трябва да я оставите около 20 минути виното да подиша.
Вторият начин е да прелеете виното в нова бутилка и от там вече да наливате в чашите за консумация.