Диетоложката Бранка Миркович разкрива как най-добре да се яде чесън , дали е истина или мит, че хората с ниско кръвно не го харесват и кои са двата най-добри начина за приготвянето му.
Диетоложката Бранка Миркович в телевизионно предаване разказа как най-добре да приготвим чесъна, за да запазим здравословните му свойства , които го правят една от най-ефективните храни за имунитета.
Диетологът даде и няколко рецепти, и обясни какво да правите, ако имате ниско кръвно налягане или болки в стомаха, когато ядете чесън. Тя каза, че въобще не трябва да изхвърляте люспите от чесън, а същото правило важи и за лука. Има добра причина за това:
„Не изхвърляйте люспите нито на чесъна, нито на лука, те са ценни като естествен лек, който помага при заболявания на дихателната система, както и при запек и кръвни съсиреци, тоест помагат като средство срещу тромби.
Ако искате да сложите чесън в ястие, супа или яхния, просто го натиснете леко с кората, за да се отвори и сложете всичко. Можете също да изпечете цялата глава, необелена, във фурната и след това просто да изстискате скилидките като паста. „Всичко това е много питателно“, каза тя.
Варен или печен чесън с кората може да се яде от всеки и няма да причини стомашно разстройство. Можете да намерите много рецепти как да изпечете чесън във фурната, много е просто и здравословно. Същото важи и за лука.
Вземете една глава лук, измийте го от всякаква мръсотия, набодете го с вилица през кожата, след това сложете цялата глава, необелена, в супата, докато ври. Ще получите много вкусна и лековита супа. Тази супа е чудесна за имунитета.
И не избягвайте чесъна, яжте го нарязан, а не като цяла скилидка. Цяла Франция и Италия миришат на чесън и това на никого не пречи. Обикновено чесънът се настъргва в олиото, добавя се малко лимонов сок и след това се яде така, но по-често заедно с храната, за да се подобри вкусът.
Какъв е най-добрият начин да се яде чесън, по-здравословен ли е суров, пречи ли на топлинната обработка и губи ли здравословните си свойства?
„Не, няма да загуби свойствата си, но много хора се притесняват от чесъна, когато е пресен. Всеки може да го яде така обработен. „Нашата традиционна кухня има печени чушки с олио и оцет, както и други салати, не се колебайте да добавите чесън към храната“, каза тя.
Кой не трябва да яде чесън, често чуваме, че не трябва да го консумираме, ако имаме ниско кръвно или храносмилателни проблеми?
„Не, защо не? Ако налягането ви притеснява, добавете малко сол, пийте вода и налягането ще се увеличи. „Храносмилането се смущава само от зелената част, която е в сърцевината на самата скилидка, отрежете тази малка част и извадете зеленото перце, след което всеки може да го изяде“, каза тя.
Чесънното пюре е много здравословно, изпечете цялата глава във фурната и след това изстискайте чистите скилидки. Но има и друг начин, французите го правят така, накисват го в олио и го варят на 60-70 градуса дълго време, след което правят паста от него. След като усетите, че карамфилът е омекнал като пюре, е готов, така че след като изстине го приберете в хладилник.