В православния календар има няколко големи задушници - дните, в които отдаваме почит на близките, които сме изгубили, и се молим за покой на душите им. Църквата ни отбелязва три големи Задушници - Месопустна задушница, Архангелова задушница и Черешова задушница.
Традиционно на този празник се приготвят питки, сладкиши и най-вече - варено жито за помен .
Варено жито за Задушница
Продукти:
500 гр.жито (пшеница)
1 ч.ч.натрошени орехи
500 гр.обикновени или маслени бисквити, предварително смлени (може да замените с галета или запечено на сух тиган брашно - да порозовее)
настъргана лимонова кора
ванилия
пудра захар
по желание - стафиди
Приготвяне:
Първо накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре от предната нощ. След като житото се е накиснало добре, го прехвърлете в тенджера с вода, която го покрива с 1-2 пръста, и варете на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт.
Това се прави, за да се отцеди пшеницата от излишната вода и за да изстине.
Настържете лимонената кора, смелете орехите и бисквитите. Вместо бисквити може да използвате галета или запечено на сух тиган брашно - колкото да порозовее.
След като житото е изстинало, прехвърлете го в голям съд, добавете останалите съставки без пудрата захар.
Разпределяте житото в чашки или в някаква подходяща купа и поръсете обилно с пудра захар на дебел слой. Отгоре може да украсите, като направите с остър предмет кръст в слоя пудра захар или пък насипете смлени бисквити под формата на кръст.
И не забравяйте да кажете: Бог да прости!