Бозата е от онези ориенталски вкусотии, които всяко българче свързва с детството си. Спомням си, че навремето даже ходехме да си наливаме боза в туби от Брацигово и Батак, където приготвяха най-вкусната домашна боза!
Ако и вие сте почитатели на тази освежаваща ферментирала напитка, днес имаме за вас рецептата за вкусна домашна боза :
Домашна боза - рецепта
В голяма тенджера сложете 1 кг царевично брашно с 10 л хладка вода. Оставете тенджерата за една нощ.
На другия ден сложете на слаб огън да се готви около 2 часа. По време на варенето е необходимо сместа да се разбърква по-често с дървена лъжица.
Отделно в чаша натрошете 50 г мая в хладка вода и оставете да шупне. Когато маята се удвои, добавете я в тенджерата и разбъркайте добре.
Прецедете сместа през тензух и по желание подсладете.
Когато бозата е изстинала, я налейте в чисти бутилки, които ще съхранявате на хладно.
Ако това количество ви е голямо, намалете пропорционално съставките, защото бозата трябва да се изпие през следващите няколко дни, тъй като не съдържа никакви консерванти и подобрители.