Ето как се прави кисело мляко - с нож да го режеш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето как се прави кисело мляко - с нож да го режеш!
Ето как се прави кисело мляко - с нож да го режеш!
18113
Ето как се прави кисело мляко - с нож да го режеш!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Киселото мляко , особено домашното, се слави като един от най-полезните продукти за човешкото здраве. Затова е хубаво да знаем как да си го приготвим правилно, така че да можем да извлече максимума от консумацията му.

Предлагаме ви 2 рецепти за домашно кисело мляко , на които да обърнете внимание:

РЕЦЕПТА 1

Продукти: 

2 литра прясно мляко (за предпочитане домашно, с високо съдържание на мазнини)

200 г готово кисело мляко

1 супена лъжица заквасена сметана

Начин на действие:

Сварете млякото и го оставете да изстине, но не напълно, трябва да е топло. Сложете 200 г кисело мляко и 1 супена лъжица заквасена сметана в купа, разбъркайте и започнете да добавяте по малко от топлото мляко и бъркайте с лъжица до гладкост.

кисело мляко в съдове

Изсипете сместа обратно в млякото и разбъркайте добре. След това изсипете готовото мляко в подходящи съдове и покрийте с капак или прозрачно фолио. Оставете ги на топло някъде близо до източник на топлина (или ги увийте в топло одеяло) и оставете за една нощ.

РЕЦЕПТА 2 - Кисело мляко, което се реже с нож

Продукти: 

1 литър прясно мляко

250 г кисело мляко / заквасена сметана /

(4 супени лъжици захар, 2 пакетчета ванилия - по желание)

Начин на действие:

Сложете 500 мл мляко на огъня и оставете да заври. След това оставете настрана и оставете леко да изстине (отстранете каймака от повърхността).

подквасване мляко

Сложете 500 мл мляко в отделен съд на стайна температура и в него разтворете киселото мляко. За всички, които искат сладък вариант на този млечен продукт, добавете захар и ванилия към млякото, а за всички останали пропуснете тази стъпка.

квасене мляко

Смесете добре. Започнете да добавяте топло мляко (проверете с пръст дали се е охладило достатъчно) в студеното мляко, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете в подходящи съдове, покрийте отгоре със стреч фолио. Подредете ги в широка тенджера и залейте с вряла вода (така ще са топли). Отгоре покрийте с капак.

домашно квасено мляко

Оставете да се охлади до стайна температура за 6-7 часа, след което поставете в хладилник за един час. Това кисело мляко е толкова твърдо, че можете да го нарежете с нож.

гъсто кисело мляко

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft