Стърган сладкиш - сигурно сте чували за него. Наричат го още Виенски сладкиш .
Стърган сладкиш със сладко (Виенски):
Продукти:
- 180 гр.масло
- 1 яйце
- 100 гр.захар
- 400 гр.брашно
- 2 с.л.заквасена сметана
- 1 ч.л.бакпулвер
- 1 пак.ванилия
- сладко по избор
- пудра захар
Приготвяне:
Смесете брашното с бакпулвера и настържете маслото (да е студено).
Стрийте всичко на трохи.
В отделен съд разбийте яйцето, захарта и ванилията. Когато сместа побелее, добавете заквасената сметана и разбъркайте отново с тел.
Смесете течната смес и маслените трохи. Омесете меко тесто.
![маслено тесто](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(9).png)
Разделете тестото на 2 части. Пъхнете по-малката част във фризера за 20 минути.
![тесто за сладкиш](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(8).png)
Разточете втората част върху лист хартия за печене. Оформете на правоъгълник с дебелина 7-8 мм.
Следва плънката. Тя може да бъде всякакво сладко - по избор. Най-добре става с мармалад от сини сливи, но това е въпрос на вкус. Просто разпределете сладкото, което сте избрали, по цялата повърхност на тестото.
![сладкиш със сладко](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(6).png)
Извадете второто парче тесто от фризера и го настържете отгоре.
![настъргано тесто](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(5).png)
Ето резултата:
![виенски сладкиш](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(4).png)
Пъхнете сладкишавъв фурна, предварително загрята на 180 градуса за 20-25 минути. Трябва да покафенее леко, но без да загаря.
![сладкиш със стъргано тесто](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(3).png)
Нарежете го на порции, докато е още горещ.
![виенски стърган сладкиш](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(2).png)
Ето как изглежда отвътре:
![виенски сладкиш парче](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/scale_1200%20(1).png)
Можете да сервирате, като поръсите с пудра захар.