Това е отлична, доказана рецепта, използвана от нашите баби за приготвяне на домати за зимата . Имат дълъг срок на годност, много са вкусни и можете да ги добавите към всички ястия, които включват домати. Ето какво ви трябва за тази изпитана рецепта:
Домати за зимнина
Продукти:
- 5 кг домати
- 2 супени лъжици сол
- 2 супени лъжици захар
- 1 връзка листа пресен магданоз
- 1 връзка пресни листа целина
- стъклени буркани, добре измити и стерилизирани
- метални капачки
По желание във всеки буркан може да се сложи и люта чушка
Приготвяне:
Доматите се измиват добре под течаща вода и се обелват. За по-лесно обелване е най-добре да използвате метода топла-студена вода. А именно, направете във всеки домат малък разрез като "х", след това го сложете в гореща вода за няколко секунди, след което веднага го прехвърлете в много студена вода. По този начин люспата се отделя бързо и лесно от домата.
Белените домати се нарязват на парчета, добавят се сол, захар и ситно накълцани магданоз и целина (предварително измити със студена вода и отцедени – оставете да изсъхнат върху кухненска кърпа за половин час).
Разбъркайте добре съставките, за предпочитане с решетъчна лъжица. След това започнете да пълните бурканите, като е необходимо да ги притиснете добре с пластмасова лъжица, за да няма празно място.
Когато се подредят добре, затворете бурканите с предварително стерилизирани във фурната метални капачки или просто забърсани с медицински спирт. Затворените буркани трябва да се стерилизират за половин час по един от двата начина:
ПЪРВИ НАЧИН: Наредете ги в голяма и широка тенджера, постлана на дъното с кухненска кърпа. Бурканите не трябва да се допират един до друг. В тенджерата се налива вода до ниво - два пръста под капаците.
Сложете на огън и загрейте на умерена температура. След като водата заври, оставете я да поври половин час, след това изключете котлона и оставете бурканите да изстинат във водата.
ВТОРИ НАЧИН: Бурканите се нареждат в по-дълбока тава без вода, също така, че да не се допират, след което се слагат във фурна, която е включена на 100 градуса. Оставете ги така за два часа, след което изключете фурната и ги оставете вътре, докато изстинат. Така приготвените домати имат трайност 2 години.