Гласовитата Силвия Кацарова ще навърши 67 след броени дни, но визията ѝ е като на далеч по-млада дама. Елзетката, както всички още я наричат, изглежда безупречно, а фигурата си дължи на специален режим , благодарение на който е успяла да смъкне цели 10 кг за сравнително малко време.
Диетата , на която в последната година елзетката разчита, за да не наддава нито грам и да държи тегло на гимназистка, е изключително популярна сред холивудските знаменитости и разковничето за грандиозните успехи в спазването й всъщност са кълновете .
Според диетолозите кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно от стомаха и e източник на огромно количество енергия. Кълновете ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от тялото, които са натрупани с времето. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2). Диетата с кълнове се отразява благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба настъпва цялостно прочистване на организма.
Има различни видове кълнове . Житните са богати на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Характерно за тях е, че проявяват полезните си хранителни качества при редовна консумация. Соевите кълнове отдавна са оценени от източните култури. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2). Ленените кълнове са с огромно съдържание на калций, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Кълновете от леща стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Бобовите кълнове също са имуностимулант, понижават нивото на кръвната захар, имат диуретично и антимикробно действие, а граховите свалят холестерола, предпазват от сърдечносъдови заболявания, повишават тонуса и зареждат организма с енергия.
Въпреки че в повечето супермаркети се продават „готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. Там могат да оцелеят до 3 дни, после качествата им се губят. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте пресни.