Ето кой празнува имен ден утре-10 хубави имена са! Готви се "Бял мъж"

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Ето кой празнува имен ден утре-10 хубави имена са! Готви се "Бял мъж"
33881
Снимков материал: pixabay.com
Ето кой празнува имен ден утре-10 хубави имена са! Готви се "Бял мъж"

На Петровден, 29 юни, на огнището в Самарджийската къща в ЕМО „Етър”, между 11:30 и 16:00 часа, може да опитате „Бял мъж”. Ястието традиционно е приготвяно на този ден в музея, където може да се научи интересната му история.

Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.

И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят.

Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж".

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.
Бял мъж ” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.

Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.

На Петровден стопаните на овцете отиват „на мандра”!

На 29 юни е денят на светите апостоли Петър и Павел, известен като Петровден. По традиция, след двуседмичните Петрови пости, на празника се яде младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното време на жътвата.
Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като „Бял мъж”, но под различни названия се среща по цялата българска етническа територия.

С „ Бял мъж “ овчарите гощават хората за здраве и приплод на стадата. Ястието се прави от прясно сирене, което се запържва с брашно. Както всяка обредна храна – то е много вкусно.

Въпреки че в църковно-християнския календар на 29 юни се отбелязва и денят на апостол Павел, в традиционната култура Павльовден е на следващия ден 30 юни. На Павльовден забраната за работа и палене на огън е много строга, за да не удари гръм и градушка, да не се запали непожънатото на нивата жито или готовите снопи.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft