Ето кок фрешът уврежда черния дроб

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето кок фрешът уврежда черния дроб
13211
Снимков материал: pixabay.com
Ето кок фрешът уврежда черния дроб

Колкото и да е полезен прясно изцеденият сок , и с него трябва да се внимава, най-вече с количествата. Както с всяко прекалено нещо, предупреждават медици за превръщащото се в мода, а не като част от здравословното хранене пиенеjf на фреш.

 

Консумацията на литър и повече свеж фреш от плодове на ден е вредна за организма.

Някои специалисти пък смятат летвата и на половин литър. Според лекари свежата напитка в по-големи количества вкарва бързо в човешкото тяло повече фруктоза, отколкото му е необходима. Когато фруктовата захар пък е в по-големи количества, се трупа в черния дроб, вдига килограмите и повишава холестерола.

 

Точно обратното на това, което си мислим за прясно изцедения сок. „Да, полезен е, но например по чаша-две на ден. И то по-скоро чрез пасиране на плодовете, а не чрез изцеждане, за да се запазят и фибрите в него", коментира за „Всеки ден" специалист по храненето.

 

Литър фреш чрез изцеждане например от портокали се получава от 2 килограма от цитрусовите плодове. Цели човек трудно може да изяде такова количество за кратко време, но сока го изпива много бързо. Така в тялото попада истинска фруктозна бомба. Тя не влиза директно в обмяната, в мускулната енергия и т.н., а се трупа като запас на организма.

 

Натрупването става в черния дроб и в крайна сметка вдига и килограмите и даже може да помогне за затлъстяване. Увеличава и риска от сърдечносъдови заболявания. Прекомерното приемане на фруктоза е свързано с повишен холестерол. Поради това е необходима мярка - в никакъв случай всеки ден по литър и повече.

Здравни специалисти сочат също така, че не е полезно да се замества някое от храненията през деня само с фреш. Може да е само от плодове, но цели, а не така концентрирани в чаша. Диетолози алармират, че много млади хора не се хранят здравословно - в храната им липсват пресни плодове и зеленчуци. А когато се опитат да го правят, се наливат за по-лесно с фрешове и така се тъпчат с повече от препоръчителната доза фруктова захар на ден.

 

Освен с количествата обаче е необходимо да се внимава и с други неща при прясно изцедените сокове. Не трябва да престояват повече от 15-20 минути. Изтече ли това време, се губи голямо количество от полезните свойства, а и започва размножаване на болестотворни бактерии в него. Не помага оставянето в хладилник. С изключение на пресния сок от моркови, който може да престои на студено до час, без да му изчезнат ползите.

 

Сокът от червено цвекло обаче задължително е необходимо да престои 30-40 минути, преди да бъде изпит, тъй като, ако човек го глътне веднага, може да предизвика остри алергични реакции. Фрешът в никакъв случай не трябва да се пие по време на хранене.

 

Пресният сок може и да се замразява веднага след изцеждането, но за не повече от две денонощия.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft