Ето КОЛКО ДИНЯ всъщност може да ядете на ден: Ако ядете повече, ви чакат 5 неприятни СТРАНИЧНИ ЕФЕКТА

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ето КОЛКО ДИНЯ всъщност може да ядете на ден: Ако ядете повече, ви чакат 5 неприятни СТРАНИЧНИ ЕФЕКТА
8704
Снимков материал: pixabay.com
Ето КОЛКО ДИНЯ всъщност може да ядете на ден: Ако ядете повече, ви чакат 5 неприятни СТРАНИЧНИ ЕФЕКТА

Лятото е в разгара си и всеки иска да се разхлади и да се наслади на сладка и сочна диня . Освен многобройните летни храни, които могат да ни освежат и да ни осигурят хранително богатство, динята е една от най-популярните заради аромата и вкуса си. С нищо обаче не трябва да се прекалява, дори и с динята.

Въпреки забележителните си ползи, консумацията на големи количества диня всъщност може да навреди на тялото ви. Ето някои странични ефекти , ако ядем диня в големи количества:

1. Може да причини диария

Динята е отличен източник на вода и също толкова добър източник на диетични фибри. Въпреки това, консумацията на големи количества може да доведе до храносмилателни проблеми като диария, подуване на корема и др.

Съдържа сорбитол, който е захарно съединение, което причинява редки изпражнения. Друга често срещана причина за подобни проблеми е съдържанието на ликопен, пигментиран антиоксидант, който придава цвета на динята.

2.

Може да повиши нивата на глюкозата

Ако сте диабетик, има вероятност твърде много диня да повиши значително нивата на кръвната ви захар. Въпреки че е здравословна, тя има висок гликемичен индекс (72).

3. Може да увеличи риска от възпаление на черния дроб

Хората, които редовно пият алкохол, трябва да избягват големи количества диня, тъй като високото ниво на ликопен може да реагира с алкохола и допълнително да причини възпаление на черния дроб. Прекомерният оксидативен стрес за черния дроб може да бъде вреден.

парчета диня

4. Може да причини свръххидратация или водна интоксикация

Интоксикацията с вода или свръххидратацията е състояние, при което тялото ви има излишна вода в него, което води до загуба на съдържание на натрий. Консумирането на големи количества диня може да повиши нивото на водата в тялото ви.

Ако излишната вода не се отдели, това може да доведе до увеличаване на обема на кръвта, което допълнително причинява подуване на краката, изтощение, натоварване на бъбреците и др. Това също може да доведе до загуба на нива на натрий в тялото.

5. Може да причини сърдечно-съдови проблеми

Известно е, че динята е отличен източник на калий, който е жизненоважно хранително вещество с многобройни роли в поддържането на здравето на тялото. Помага за поддържане на електролитната функция, поддържа сърцето ни здраво и прави костите и мускулите ни по-здрави.

Твърде много калий обаче може да доведе до сърдечно-съдови проблеми като неправилен сърдечен ритъм, слаб пулс и др.

Колко диня можете да ядете на ден?

Според диетолог и физиолог Ритеш Баври, „100 грама диня има около 30 калории. Тъй като по-голямата част от съдържанието й е вода, лесно е да изядете дори 500 грама, което означава, че току-що сте изяли 150 калории.

Тъй като е лека за стомаха, може да не се чувствате сити, което ще ви накара да ядете повече от необходимото, както и да посегнете към други храни след нея, защото не ви е достатъчно.

Освен това динята съдържа шест грама захар на 100 грама, така че 500 грама диня ще ви дадат 30 грама захар. Идеално е за повечето хора да ядат между 100 и 150 грама захар на ден от всички храни, комбинирано. „Захарта от диня увеличава това количество.“

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft