Лещата се отнася към протеиновите продукти с растителен произход. В една порция готова за консумация леща се съдържат толкова протеини, колкото и в порция месо.
Изключителна известност тя придобива сред многобройните азиатски народи, за които е един от най-важните източници на белтъчини, а по калоричност е в състояние да замени месото, житните култури и даже хляба. Също така лещата се е използвала като ценно лекарствено растение. Например, често е намирала приложение като антидепресант (благодарение на способността си да повдига настроението и да повишава тонуса), като шоколада. Но за разлика от него, тя не води до пристрастяване и няма никакви странични ефекти, като риск от напълняване или повишаване на нивото на захарта в кръвта.
Лещата се приготвя лесно, има наистина приятен вкус, практически не съдържа мазнини, притежава висока хранителна стойност и е богата на полезни за организма вещества.
Енергийна стойност на 100 грама готова леща - около 310 ккал. Белтъчините заемат около 35%, сложните (бавни) въглехидрати - 53%, а мазнините са по-малко от 2%. Минералите, влизащи в състава, са до 4,5%.
Лещата е твърде много богата на витамини от група В, а в покълналите й семена е намерено високо съдържание на витамин С. По отношение на фолиевата киселина (витамин В9) тя е безпрецедентен лидер след останалите хранителни продукти. В порция готова леща се съдържат не по-малко от 90% от необходимото на организма дневно количество В9.
Благодарение на наличието на най-важните аминокиселини, които се усвояват лесно от тялото, лещата може да бъде включена в менюто като допълнителен източник на белтъчини по време на пост, да влиза в състава на диети и задължително присъства в храната на вегетарианците.
Ниското съдържание на мазнини (по-малко, отколкото в граха) прави лещата отличен диетичен продукт. В състава й влизат диетични фибри (и разтворими, и неразтворими). Разтворимите влакна са полезни за поддържане на чревната микрофлора, като профилактика срещу различни заболявания включително и онкологични), също и за добро храносмилане.
Неразтворимите влакна стимулират моториката на червата, помагат за извеждането на токсични съединения и шлаки от организма, лещата е отлична профилактика са срещу запек.
Кашата от леща помага за поддържането на имунитета, стимулира обмяната на веществата и работата на пикочно-половата система.
В продукта има изофлавони, които са в състояние да намалят риска от образуване на различни хормонозависими тумори. Тези полезни вещества се запазват в лещата, даже след нейната обработка по различни начини.
Всички полезни свойства на лещата се използват при съставянето на менюто на разтоварващи дни и различни диети. Ще ви предложим диета с леща.
Докато спазвате този хранителен режим, е необходимо да пиете достатъчно количество вода (минерална или обикновена), несилен черен чай или зелен без захар. Най-добре е всички напитки да се приемат във времето между храненията (закуска, обяд, вечеря).
Продължителността на диетата да не е повече от седем дни (курсът може да се повтаря няколко пъти в годината).
Диетата с леща ще ви помогне да се отървете от 5 - 7 килограма, в зависимост от начина на живот, който водите, обмяната на веществата и индивидуалните особености на организма.
Противопоказания:
- отслабен имунитет;
- преклонна или детска възраст;
- заболявания на храносмилателните органи в период на обостряне;
- бременност и кърмене.
Примерно меню за три дни
Първи ден:
Закуска - мюсли с 250 милилитра мляко с масленост 2,5%;
Обяд - вегетарианска супа от леща (леща, лук, морков, картоф, зелени подправки) - порция 300 мл;
Вечеря - 150 грама риба на пара, 50 грама консервиран или пресен грах.
Втори ден:
Закуска - 150 грама несладък йогурт;
Обяд - леща, запечена със зеленчуци и ориз (200 грама);
Вечеря - 150 грама салата винегрет.
Трети ден:
Закуска - три средни печени ябълки с 1 чаена лъжичка мед;
Обяд - питки от леща (брашно от леща, яйце, мляко, сол) - 150 грама;
Вечеря - салата от краставици, чушки и домати със зехтин - порция 200 грама.
Препоръчва се диетата с леща да се комбинира с прием на мултивитамини и леки физически упражнения.