Ето колко е полезна лещата и как да отслабнем с нея

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Ето колко е полезна лещата и как да отслабнем с нея
64253
Снимков материал: pixabay.com
Ето колко е полезна лещата и как да отслабнем с нея

Лещата се отнася към протеиновите продукти с растителен произход. В една порция готова за консумация леща се съдържат толкова протеини, колкото и в порция месо.

Освен това нея има много сложни въглехидрати, минерални соли и растителни влакна. Всичко това прави лещата твърде много хранителен и полезен продукт.

Изключителна известност тя придобива сред многобройните азиатски народи, за които е един от най-важните източници на белтъчини, а по калоричност е в състояние да замени месото, житните култури и даже хляба. Също така лещата се е използвала като ценно лекарствено растение. Например, често е намирала приложение като антидепресант (благодарение на способността си да повдига настроението и да повишава тонуса), като шоколада. Но за разлика от него, тя не води до пристрастяване и няма никакви странични ефекти, като риск от напълняване или повишаване на нивото на захарта в кръвта.

Лещата се приготвя лесно, има наистина приятен вкус, практически не съдържа мазнини, притежава висока хранителна стойност и е богата на полезни за организма вещества.

Енергийна стойност на 100 грама готова леща - около 310 ккал. Белтъчините заемат около 35%, сложните (бавни) въглехидрати - 53%, а мазнините са по-малко от 2%. Минералите, влизащи в състава, са до 4,5%.

Лещата е твърде много богата на витамини от група В, а в покълналите й семена е намерено високо съдържание на витамин С. По отношение на фолиевата киселина (витамин В9) тя е безпрецедентен лидер след останалите хранителни продукти. В порция готова леща се съдържат не по-малко от 90% от необходимото на организма дневно количество В9.

Благодарение на наличието на най-важните аминокиселини, които се усвояват лесно от тялото, лещата може да бъде включена в менюто като допълнителен източник на белтъчини по време на пост, да влиза в състава на диети и задължително присъства в храната на вегетарианците.

Ниското съдържание на мазнини (по-малко, отколкото в граха) прави лещата отличен диетичен продукт. В състава й влизат диетични фибри (и разтворими, и неразтворими). Разтворимите влакна са полезни за поддържане на чревната микрофлора, като профилактика срещу различни заболявания включително и онкологични), също и за добро храносмилане.

Неразтворимите влакна стимулират моториката на червата, помагат за извеждането на токсични съединения и шлаки от организма, лещата е отлична профилактика са срещу запек.

Кашата от леща помага за поддържането на имунитета, стимулира обмяната на веществата и работата на пикочно-половата система.

В продукта има изофлавони, които са в състояние да намалят риска от образуване на различни хормонозависими тумори. Тези полезни вещества се запазват в лещата, даже след нейната обработка по различни начини.

Всички полезни свойства на лещата се използват при съставянето на менюто на разтоварващи дни и различни диети. Ще ви предложим диета с леща.

Докато спазвате този хранителен режим, е необходимо да пиете достатъчно количество вода (минерална или обикновена), несилен черен чай или зелен без захар. Най-добре е всички напитки да се приемат във времето между храненията (закуска, обяд, вечеря).
Продължителността на диетата да не е повече от седем дни (курсът може да се повтаря няколко пъти в годината).
Диетата с леща ще ви помогне да се отървете от 5 - 7 килограма, в зависимост от начина на живот, който водите, обмяната на веществата и индивидуалните особености на организма.

Противопоказания:

- отслабен имунитет;

- преклонна или детска възраст;

- заболявания на храносмилателните органи в период на обостряне;

- бременност и кърмене.

Примерно меню за три дни

Първи ден:

Закуска - мюсли с 250 милилитра мляко с масленост 2,5%;
Обяд - вегетарианска супа от леща (леща, лук, морков, картоф, зелени подправки) - порция 300 мл;
Вечеря - 150 грама риба на пара, 50 грама консервиран или пресен грах.

Втори ден:

Закуска - 150 грама несладък йогурт;
Обяд - леща, запечена със зеленчуци и ориз (200 грама);
Вечеря - 150 грама салата винегрет.

Трети ден:

Закуска - три средни печени ябълки с 1 чаена лъжичка мед;
Обяд - питки от леща (брашно от леща, яйце, мляко, сол) - 150 грама;
Вечеря - салата от краставици, чушки и домати със зехтин - порция 200 грама.

Препоръчва се диетата с леща да се комбинира с прием на мултивитамини и леки физически упражнения.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft