Витамин С е сред най-популярните добавки, които всички пием едва ли не ежедневно. От всякакви експерти сме чували колко незаменим е този видамин при профилактика на вирусни заболявания, затова когато сме болни, сме склонни да прекаляваме с употребата му.
"Няма надеждни научни данни за ефективността на витамините, особено витамин С, за профилактика и лечение на остри респираторни вирусни инфекции, грип и още повече COVID-19. Използването на витаминни препарати и хранителни добавки не е включено в никакви клинични препоръки и протоколи за лечение", обяснява лекарят.
Бекетов добавя, че прекомерният прием на витамин С (повече от грам на ден) може да доведе до менструални нарушения и отлагане на сол в бъбреците. Може да причини също диария, газове и стомашно дразнене. При диабетиците приемът на витамин С може да повиши кръвната захар.
"При достатъчна дневна консумация на фибри (10-50 грама), зеленчуци и плодове (поне 250 грама на ден), както и ферментирали млечни продукти, не са необходими витамини", обобщава лекарят.
Храните, които са най-богати на витамин С, са шипките - 1250 мг на 100 гр, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод.