Оказва се, че дъвченето на подправката карамфил е много полезно. В малки количества е почти безвкусна.
1) Вашето храносмилане ще се подобри.
Маслото от карамфил е доказано, че стимулира производството на храносмилателни ензими. Този факт ще бъде потвърден от всеки, който е вечерял поне веднъж в истински индийски ресторант: храната там е не само специфично пикантна, но и значително увеличава желанието бързо да се оттеглите към тоалетната. В по-голямата си част това е заслуга на карамфила и джинджифила. Дъвченето на пъпките карамфил ще даде много по-малко радикален ефект, но ще ви помогне да се отървете от проблемите с храносмилането и подуването на корема.
2) Сутрешното гадене или “морската болест” ще изчезнат.
Ако сутрин често страдате от гадене, то карамфиловата “дъвка” ще ви помогне за 10-15 минути да решите своя проблем. Всичко това се дължи на споменатата по-горе магия с храносмилателните ензими, както и на способността да влияят на нивата на кръвната захар. По същата причина няма да е излишно да вземете малко от подправката при пътуването си: това ще ви позволи бързо да облекчите симптомите на морска болест. Тук само бременните жени е по-добре да се въздържат от приемането на това средство.
3) Черният ви дроб ще работи по-добре.
Черният дроб е основният филтър на нашето тяло, който ежедневно отблъсква атаката на свободните радикали. Свободните радикали са тези, които причиняват стареенето на тялото и провокират много лоши неща. Маслото от карамфил ще помогне на организма ви. И тъй като експериментите с чисти масла могат да имат неприятни последствия под формата на отравяне и идиосинкразия, е по-безопасно да се ограничите до „дъвченето“ на подправки.
4) Венците ще станат по-здрави, а дъха – свеж.
Карамфилът има силни антисептични свойства. Нищо чудно, че неговото масло се използва дори в стоматологията като съставка на временните пломби. Ето защо дъвченето на карамфил благоприятно влияе върху здравето на венците и устната кухина като цяло.
5) Като цяло ще се чувствате по-бодри.
Карамфилът ускорява повечето метаболитни процеси в организма и следователно ги активира дори по-силно от кафето. Въпреки това, за да подобрявате редовно тонуса си, тази подправка трябва да се използва само от хора с нормално кръвно налягане.
Уви, все още няма панацея в света. Дори карамфила, колкото и да е полезен, има своите противопоказания:
1) Кървене
Не трябва да дъвчете карамфил, ако страдате от кървене на венците по някакъв начин: подправката само ще засили този процес.
2) Ниска кръвна захар
Карамфиловото масло само по себе си намалява производството на глюкоза, и следователно ниското съдържание на захар може само да изостри хипогликемията и да загубите съзнание.
3) Алергия
Индивидуалните реакции понякога са непредсказуеми и затова внимателно слушайте тялото си. При първите симптоми на алергия, спрете да приемате от карамфила