Ето към кои ястия можем да добавим така полезното индийско орехче

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето към кои ястия можем да добавим така полезното индийско орехче
7467
Снимков материал: pixabay.com
Ето към кои ястия можем да добавим така полезното индийско орехче

Индийското орехче се нарича още мускатово орехче. То представлява изсушената костилка от плода на вечнозелено дърво от семейството на миртата.

Родина на индийското орехче са арабските страни и по-точно - Молукските острови.

То пристига в Европа през 12 век, но скоро след това се налага забрана за износа му. Чак през 18 век вносът е възстановен.

Силният сладникав вкус на индийското орехче го прави подходяща и предпочитанаподправка за редица ястия. От мускатовото дърво се получава както мускатов орех, така и мускатов цвят. Той е високо ценен, но намирането му е много трудоемко.

В кулинарията най-използвано е ситно настърганото индийско орехче. Добавя се в традиционно сладки ястия – торти от сметана, сладкиши, яйчени и млечни кремове. Втестените изделия се добавя при замесването на самото тесто.

 

Също така добре се вписва като съставка на пастети, спаначени и картофени, гъбени и зеленчукови ястия. Прибавя се по време на самото готвене.

Пасва си добре със зеле и лук. С него се подправят сосове, местни ястия и супи, най-вече телешко варено. В сосовете се прибавя в самият край на варенето. Наситненото индийско орехче се съхранява на сухо място.

Мускатовото орехче е основна съставка в доста етнокухни, като италианската, карибската, индийската, френската, гръцката. Среща се още в кулинарията на Латинска Америка и на Близкия Изток.

 

Подправката най-често се съчетава с подправки като черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа. В повечето случаи се добавя заедно с останалите подправки, малко преди края на готвенето.

По състав индийското орехче се доближава до магданоза. В него се съдържа веществото миристицин, което има психотропни и халюциногенни свойства. Смята се, че дори едно орехче може да бъде отровно.

Приемано в малки дози действа антисептично. То стимулира защитните сили на организма. Поради това, в медицината масло от индийското орехче се използва като стимулиращо и тонизиращо средство

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft