Може да си приготвите това сладко в периода от годината, в който има пресни ябълки. След това го използвайте през цялата година за превенция на простудни и вирусни заболявания.
Обелете и почистете ябълките от семките, и ги нарежете на тънки парченца. Залейте ги с вода, колкото да ги покрие и сварете до леко омекване.
После прецедете бульона и го запазете. Към него прибавете захар (малко по-малко от половината от теглото на ябълките) и го сварете отново. Когато захарта се разтопи напълно, сложете ябълките да се доварят в сладкия сироп, намалете огъня и разбърквайте от време на време.
В промеждутъка между разбъркванията прибавете към сладкото 1/2 или 1 лимон (измит и нарязан на малки парченца). Обелете и нарежете на тънки ивички пресен корен от джинджифил (количеството е по желание). Прибавете го към сместа, когато е почти готова, за да омекне леко и да остане максимално свеж.
Малко преди да го свалите от огъня, овкусете сладкото с подправки, които проявяват допълнително антибактериално действие (канела, карамфил, индийско орехче или кардамон). Когато се сгъсти достатъчно, го разпределете в сухи бурканчета и ги затворете, докато е горещо. Обърнете ги с капачките надолу.