Един от любимите ни летни зеленчуци са краставиците . Освен вкусни, те са истински извор на вода и полезни вещества.
Съществуват всевъзможни начини за съхранението на краставиците, но един от най-предпочитаните си остава яйченият белтък . Този протеин има способността да запази свежестта на зеленчука и да ни дари с привилегията да го похапваме, когато навън е студено и земята е покрита със сняг.
Как яйченият белтък спомага за съхранението на краставиците?
Ако яйцата са пресни, още по – добре. Ако ли пък не – няма кой знае каква драма. Най-напред е нужно да почистите всяка една краставица, опитвайки се старателно да премахнете нечистотиите, полепнали по нея. След това можете да намажете с тънък слой белтък.
След като яйченият белтък изсъхне напълно, можете да преминете към подреждането на краставиците в контейнер. За целта е препоръчително да се доверите на дървена или пластмасова кутия. Възможно е срокът на краставиците да се увеличи с до два месеца, а дори и повече.
Когато яйченият белтък изсъхне, той образува филм по повърхността на самия зеленчук и не позволява на кислорода да премине. По този начин процесите на разваляне се забавят. Направете това и се наслаждавайте на домашните зеленчуци, които сами сте си отгледали в градината. Гарантираме ви, че минимум два месеца ще имате вкусни и полезни краставички, които да добавяте към салатата си.