Вкусно съчетание на зеленчуци, които сезонът им е през лятото - патладжан, чушка, домат, морков, лук, с аромат на босилек и риган.
Необходими продукти:
2 броя патладжани
2 броя червени чушки
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 консерва белени домати на кубчета
15 черни маслини, без костилка
връзка пресен босилек
1 ч.л. сух риган
черен пипер
1/2 ч.л.
1 и 1/4 ч.л. сол
30 мл зехтин
заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците. Обелете патладжана на ивици, за да не се разпадне и го нарежете на кубчета. Нарежете моркова и чушката на парченца, а лука на полумесеци.
Задушете лука в зехтина в тенджера, с малко вода. Добавете кубчетата патладжан, морков и червена чушка. Поръсете със сол. Запържете ги без да добавяте повече вода за кратко на силен огън, като непрекъснато бъркате. Когато поомекнат, добавете маслините на парчета, подправките и скилидките чесън, нарязани на филийки и намалете леко котлона. Последни добавете доматите на кубчета. Разбъркайте и намалете котлона на среден огън, докато течността от тях поизври.
Поръсете с пресен босилек, нарязан на ситно. Ястието е вкусно, както топло, така и студено, поднесено с лъжица заквасена сметана.