Ето я най-обичаната ни гостенка на празничната трапеза: красивата пухкава Роза! Не, не е роднина, а името на най-изумителната питка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето я най-обичаната ни гостенка на празничната трапеза: красивата пухкава Роза! Не, не е роднина, а името на най-изумителната питка:
Ето я най-обичаната ни гостенка на празничната трапеза: красивата пухкава Роза! Не, не е роднина,...
14572
Ето я най-обичаната ни гостенка на празничната трапеза: красивата пухкава Роза! Не, не е роднина, а името на най-изумителната питка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

ПРАЗНИЧНА ПИТКА РОЗА

ПРОДУКТИ:

3 с. л.

кисело мляко

1 пакетче суха мая

250 мл прясно мляко

2 с. л. браш н о за закваската

1 ч. л. захар

1/3 ч. ч. олио

1 ч. л. сол

3- 4 ч. ч. брашно

1 яйце

сусам

200 гр. сирене  за плънката

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбъркайте в купичка маята, 2 с. л. брашно и захарта. На части добавете топлото прясно мляко. След това оставете закваската да шупне.

питка Роза

Сложете в голям съд киселото мляко и олиото. Прибавете шупналата мая и разбъркайте. Пресейте брашното и го смесете със солта. Добавете го на части към течните съставки. Омесете меко тесто. Намажете го отгоре с малко олио и покрийте с кърпа. Оставете го на топло да удвои обема си - за около час.

Натрошете сиренето в малка купичка. Разделете втасалото тесто на 18 равни топчета. Вземете едно топче и с ръце го оформете като кръг.  В едната страна на кръгчето сложете от сместа със сиренето и захлупете с другата половина тесто. Притиснете добре краищата с вилица, за да не се отворят при печенето. Направете абсолютно същото с останалите 16 топчета. Последното оформете като розичка.

празнична питка

Подредете ги в намаслена и набрашнена тава полулегнали, като започнете от периферията към центъра. В средата на най-малката розичка поставете малко сирене. Намажете готовата питка с яйце и я поръсете със сусам. Оставете я отново да втаса за половин час. Изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса.

 

Източник: 24 часа, по рецепта на Стефани Иванова

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft