Необходими продукти:
1 килограм брашно
кубче жива мая
3 яйца
400 милилитра прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица сол
1/2 чаена чаша олио
за плънката
500 грама кайма
1 глава стар лук
1 настърган морков
2 супени лъжици доматено пюре
щипка чубрица
1 жълтък за глазиране
Начин на приготвяне:
В дълбок съд, подходящ за месене, сложете брашното и направете дупка в средата. Разбийте яйцата, налейте олиото и прибавете солта захарта.
Направете тесто и го оставете да втаса. Разделете го на три равни части. Две от тях разточете в еднаква кръгла форма, а третата оформете като топка. Запържете каймата, заедно с лука, моркова, пюрето и подправете с чубрицата.
Застелете тава с лист пергамент. Охладете сместа и я разпределете върху първата кора. Покрийте с втората и направете полуразрези така, както е показано на снимката.
Завъртете всеки, така че плънката да е отгоре, а в средата сложете отделената тестена топка. Намажете с разбит жълтък и изчакайте да удвои обема си.
Загрейте фурната на 190 градуса и запечете питката до готовност. Охладете, разчупете и поднесете.