Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Обичайно, най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер.
1. Бананов кетчуп , Филипините Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците, използват този кетчуп, за да овкусят омлет или бургер.
2. Мармайт , Холандия Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.
3. Жеотгал , Корея Жеотгал се прави ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка, и е особено популярна за овкусяването на супи.
4. Рибен сос , Тайланд Рибният сос, звучи твърде апетитно, но когато видите какво съдържа, ще промените мнението си. Този сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.
5. Сос Уорчестър , UK Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс като правят смесица от оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук, чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.
6. Ферментирала извара , Япония Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.
7 . Силно подправена туршия , Индия Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците през колониална Индия. /Пик