Чудили ли сте се защо някои рецепти изискват определен вид лук и дали може да бъде заменен?
Ето каква е разликата!
Жълт лук
Жълтият лук е най-популярният лук за готвене, защото придава отличен вкус на повечето яхнии, супи и месни ястия. Всъщност, обикновено, когато готвена рецепта изисква просто лук, жълтият лук е безопасен избор. Жълтият лук има жълто-кафява кора отвън и бяло месо.
Винаги знам кога някой готви с жълт лук, защото очите ми започват да се сълзят (ефект на по-високо съдържание на сяра). Тъй като жълтият лук има толкова високо съдържание на сяра, той има по-остър вкус и мирис, което обикновено го прави твърде силен, за да се консумира суров, освен ако няма други съставки, които да компенсират вкуса.
Червен лук
Най-вероятно е да видите червен лук в неготвени ястия, като салати и сандвичи. От различните по цвят лук червеният лук е най-мекият, сладък лук. Червеният лук има лилаво-червена кожа, чийто цвят е наслоен, въпреки че е бяло месо. Аз лично не обичам да готвя топли ястия с червен лук, защото той не произвежда достатъчно вкуса на лука, за да подобри храната ми. (Готвенето на лук намалява вкуса му, но увеличава вкуса на храната заедно с него).
Как да изберем добър лук
Като цяло, когато избирате лук в магазина, най-добрите ще бъдат твърди, с напукана външна обвивка и мека миризма. Ако ароматът им е силен и остър, това е знак, че лукът започва да се разваля. От друга страна, лукът е склонен да се съхранява по-добре в малко по-хладно и по-тъмно място, въпреки че хладилникът не се препоръчва. Миризмата на лук има тенденция да разваля вкуса на други храни в хладилника.