Е, не може да се сравни с купешкия, колкото и да ми го хвалят! Хич не съжалявам за часовете в...
24 Ноември 2016
13952
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Щолен - традиционен немски сладкиш , който се приготвя за Коледа. Състои се от ядки, сушени плодове, захаросани плодове. Също така, някои готвачи добавят в пълнежа марципан, маково семе или извара. Интересното е, че сладкишът се пече няколко седмици преди празника, защото колкото по-дълго стои, толкова по-вкусен става!
Днес ще ви изненадаме с една рецепта за Дрезденски щолен, в който ще се влюбите! Опитайте се да приготвите този неземен деликатес за най-светлия празник - Коледа!
Щолен
ЗА МАЯТА:
- 100 мл пълномаслено мляко
- 12 гр. суха мая
- 110 гр. брашно
ЗА ТЕСТОТО:
- 150 гр.
размекнато масло (малко мазнина оставете за формата)
230 гр. брашно
45 гр. захар
225 гр. меки стафиди
50 гр. цели бадеми
35 гр. захаросани портокалови кори
30 гр. орехи
30 гр. лешници
кората от 1/2 портокал
кората от 1/2 лимон
1 ч.л. сол
1 яйце
30 мл вода
щипка сол
ЗА УКРАСАТА:
- 55 гр. ванилова захар
- 55 гр. пудра захар
- 115 гр. разтопено масло
ПРИГОТВЯНЕ:
- Първата стъпка е да приготвите закваската: смесете млякото с маята и брашното. Покрийте с кърпа и оставете 10 минути на топло да шупне двойно.
- В друг съд разбийте маслото. Добавете вътре закваската, брашното, захарта и цитрусовите кори. Замесете тесто. След това добавете солта и продължете да месите тестото, докато стане меко и еластично.
- Вземете голяма купа и я намажете с масло. Прехвърлете в нея тестото и го покрийте с фолио. Сложете тестото на топло място в продължение на 20 минути. След това ударете тестото леко в плота няколко пъти, за да се освободи въздухът, и отново го покрийте в купата за още 20 минути на топло място.
- След 20 минути, отново ударете тестото, месейки, добавете стафидите, бадемите, захаросаните портокалови кори, ядките и ги омесете в тестото.
- Когато то поеме всички продукти, разделете го на две части и оставете за 5 минути в покой, след което ги покрийте с фолио.
- Разточете тестото на дебела 3-4 см. кора. В средата на тестото направете бразда. Прегънете тестото по улея, но не две, а така че да прихлупите само 1/3 от него. Повторете с другата половина тесто.
- Покрийте тавичка или форма с хартия за печене и прехвърлете вътре щолените на разстояние. Оставете ги да втасат 45 минути, покрити с фолио или влажна кърпа.
- Разбийте яйцето, водата, щипка сол и намажете със сместа сладкишите. Изпечете ги в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 40 минути.
- Извадете щолените и ги оставете да се охладят леко. След това ги намажете с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар, смесена с ванилия.
- Съхранявайте ги увити в пергаментова хартия при стайна температура.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари