Картофената наденица не е постна, защото в рецептата присъства свинска мас и пръжки. Но ястието е много вкусно и позволява доста вариации.
Предлагаме ви р ецепта за картофена наденица , изпълнена като вкусна комбинация между картофи и наденица, запечени на фурна.
И така, как да го приготвите?
Необходими продукти:
– 1 кг. картофи
– 300 гр. пръжки
– 150 гр. свинска мас
– 300 гр. лук
– 1 супена лъжица заквасена сметана
– Половин глава чесън
– Сол и черен пипер
– Свински черва.
Начин на приготвяне:
Накиснете за 1 час свинските черва в разтвор от оцет и сол за да се премахне от тях лошата миризма.
За да се направи свинска мас, загрейте парчетата сланина, за да получите пръжки и ги обработете в месомелачка.
В свинската мас се запържва лука до златисто кафяво.
Обелете картофите и ги настържете на ренде, добавете 1 супена лъжица заквасена сметана към картофите за да не потъмнеят.
Към запържения лук добавете пръжките, солта и черния пипер (може и някакви други подправки според вкуса).
Добавете чесъна към настърганите картофи, като предварително го смачкате с пресата.
Когато лукът с бекона се охладят, ги добавете към картофената смес и разбъркайте добре.
Накиснатите и измити предварително черва се напълват с картофената смес, като плънката не трябва да е много сбита, за да не се разкъсат червата по време на готвенето. Формирайте наденица с дължина около 15 сантиметра, като краищата завържете с конец. Варете във вряща вода в продължение на 15-20 минути. След като се свари, подсушете върху хавлиена кърпа и запържете в тиган.
Изпечете във фурната до златисто кафяво.
Готовата картофена наденица сервирайте с пресни зеленчуци или кисело зеле, мариновани домати, краставици, тиквички и други.
Съвет на майстора: Както е известно, нарязаните или настъргани картофи потъмняват бързо, а сокът от лук възпрепятства това. Затова, за да запазите светлия цвят на картофите, винаги към суровите картофи добавяйте лук.