23 Май 2024
35504
Снимков материал: pixabay.com
Д-р Воислав Перишич, гастроентеролог, обясни кои храни трябва да избягваме, за да нямаме храносмилателни проблеми
Няма жена, която да не е страдала от подуване и газове . Това са проблеми, за които рядко се говори открито, но е факт, че все повече жени се оплакват от тях.
И добре, гаденето също може да бъде един от симптомите на ПМС, но много по-често причината за този неприятен проблем е храната, която приемаме всеки ден.
Газовете в червата в 75 процента от случаите са резултат от ферментация на храната. Те ферментират въглехидрати, които не съдържат нишесте, така наречените ферментируеми въглехидрати и ако те не се усвояват достатъчно, тогава имаме буквално "джибри" в стомаха. Цели 16 процента от хората имат това - каза д-р Войсилав Перишич, гастроентеролог за телевизия "K1".
А ето и храните, за които дори не знаем, че причиняват проблеми.
- Храните, които имат нескорбялни ферментиращи въглехидрати са ябълка, круша, слива, череша, боб, грах, зелен фасул, мед, чай от лайка, мляко с лактоза. Бананите нямат тези въглехидрати, динята няма, картофите, зеленолистните... Нито едно месо не предизвиква подуване. Ябълката е кралицата на плодовете, но може да причини голям проблем - каза д-р Перишич.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари