Живот без глутен: Какво е позволено и какво да не ядете?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Живот без глутен: Какво е позволено и какво да не ядете?
21913
Снимков материал: pixabay.com
Живот без глутен: Какво е позволено и какво да не ядете?

Ако често ви мъчи главоболие или болки в стомаха , трябва да минете през странни промени в настроението, може би ви притеснява глутенът в диетата.

Това е вещество, което се намира в зърнените храни, особено в пшеницата. Той принадлежи към групата големите виновници за алергии към храната .

Алергиите към глутен може да ви тормозят с години, а да се съмнявате съвсем други проблеми и заболявания.

Къде има глутен ?

Глутенът е лепкава субстанция, която  придава на тесто еластичност, а се намира в продуктите, които ежедневно се консумират.

Има го в пшеницата, ечемика, `ръжта, но и в продуктите, произхождащи от тях. Затова трябва да се внимава, тъй като глутен може да има и в тестените изделия, пици, солети, супи, дори и в храните за бебета.

Проблемът е в това, че глутенът се крие и в добавките, консервантите и в различните стабилизатори на храна, където обикновено не бихте го търсили.

Понякога се намира и в средствата за поддържане на хигиената в устата, както и в лекарствата.

Какво причинява?

Науката все повече признава, че редица заболявания могат да бъдат свързани с хранителни фактори. Но не става въпрос само за уникални симптоми, но при всеки  се отразява различно.

Въпреки различните заболявания с различни симптоми, глутенът във всички случаи може да бъде основен претендент или този, който влошава ситуацията.

Ако имате някои от тези симптоми, а досега не сте открили причината, може би точно глутенът е виновника:

Целиакия при децата , заради глутен

При децата, глутенът може да доведе до затруднено дишане и чести възпаления на ушите.

Ако имате някои от изброените симптоми, не трябва да имате прегледи с години, но просто опитайте периодичното да премахвате глутена от диетата. Ако забележите подобрение, тогава това означава, че именно глутенът е това, което ви притеснява.

Често трудно се определя, когато е в ранен етап, ако отидете на преглед, но с промяна на режима на хранене може да си подобрите здравето.

Безглутеновата храна се счита и за здравословна, така че се препоръчва и на тези, които нямат проблем с глутеновата алергия.

Интолеранцията на глутен по-късен етап преминава в целиакия или глутенова ентеропатия.

Често е хронично, стомашно-чревно, автоимунно заболяване, което е характерно явление при организмите, които не понасят глутен.

Симптомите продължителна тежка диария или чести неприятни столове, болки в корема, загуба килограми, загуба на апетит и слаба мускулна маса. При юношите, които страдат от целиакия се наблюдава изоставане в развитието в пубертета.

При бебетата може да се появи проблем за няколко месеца след въвеждането на глутеновата храни в диетата.

Най-често това се случва, защото родителите не се придържат към календара на хранене за бебета. Техните черва не са достатъчно развити за храносмилане на тези хранителни продукти.

Кои зърнени култури може да ядете?

Това е списъка зърнени храни, които не съдържат глутен: амарант, нахут, царевица, царевично брашно, просо, ориз, оризово брашно, сорго, соя (но не и соеви сосове), тапиока, киноа, нишесте или брашно от картофи.

Това е списък на хранителни стоки, които трябва да избягвате: ечемик, ечемичен малц, кускус, пшеница, бяло брашно, овес, булгур, ръж.

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft