1,5 кг. крехко свинско за готвене (без кост), нарязано на кубчета
3 - 4 картофа, обелени и нарязани
3 големи моркова, почистени и нарязани на големи парчета
2-3 глави кромид лук, обелени и нарязани на половини
3-4 скилидки чесън, смлени
2 стръка целина
6-8 стръка прясна мащерка
3-4 стръка пресен розмарин
1 малка връзка пресен магданоз
2 с.л. доматено пюре
2 ч.л. сос Уорчестър (или някакъв пикантен доматен сос)
340-400 гр. тъмна бира
6 чаши телешки бульон (може и от кубче)
1/2 чаша пшеница или булгур, сварени в 1 1/2 чаши вода или пилешки бульон
4 с.л. нишесте
пресен магданоз за поръсване
Подсушете месото много добре. Нарежете го на кубчета и ги натъркайте със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно.
Нарежете лука и морковите по указания начин. Измийте праза и го нарежете на ситно.
Вържете мащерката, розмарина и магданоза с памучен конец на китка.
В съд с дебело дъно (подходящ за фурна) загрейте малко зехтин. Пуснете вътре месото и го гответе, без да бъркате, за около 3-4 минути от всяка страна, докато добие златисто-кафяв цвят. Гответе го на порции, за да се запържи равномерно. Изведете свинското и оставете настрана.
Прибавете в останалата от месото мазнина лука с разреза надолу и го запържете, докато леко покафенее (за 2-3 минути). Извадете го настрана. Повторете същото с морковите, а накрая – с чесъна (като вадите всички запржени зеленчуци в отделен съд). Ако има останала мазнина в тигана, внимателно я отстранете. Увеличете котлона, прибавете бирата и с шпатула или дървена бъркалка оберете загорелите остатъци от месото по дъното на тигана. Разбъркайте добре. Намалете котлона. Прибавете доматеното пюре и соса и бъркайте, докато се смесят. След това върнете в съда лука, месото и морковите; прибавете телешкия бульон, стръковете целина (цели) и връзката подправки.
Оставете яхнията да заври под капак, след това намалете огъня максимално, така че ястието просто да къкри. Гответе го на много бавен огън за около 3 часа.
Опитайте соса на вкус и добавете сол, ако е необходимо.
Размийте 4 с.л. нишесте в малко вода, така че да стане гладка кашица. Много бавно при непрекъснато бъркане добавете половината в яхнията. Изчакайте минута-две, за да се сгъсти сосът. Прибавете сварената и отцедена пшеница и изчакайте още няколко минути, за да видите колко ще се сгъсти ястието. Ако е необходимо, добавете и останалото нишесте. Към края на готвенето извадете целите парчета целина и лук, или ако желаете – пасирайте ги и добавете към яхнията.
Поднесете ястието с нарязан пресен магданоз.