Забалионе е класически и много лесен италиански десерт, направен от жълтъци, захар и сладко вино. Обикновенно се сервира топъл, но може да се сервира студен, замразен и дори и в течен вид.
Продукти:
6 жълтъка
1/3 чаша захар
3/4 чаша сладко вино
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 канела
1 екстракт от ванилия
1 чаша бита сметана
Ягоди, малини и бишкоти
Начин на приготвяне:
Поставете жълтъците и захарта в голяма кръгла тенджера от неръждаема стомана. Добавете лимоновата кора, канелата и ванилията към сместа. Добавете и виното към сместа. Ако не разполагате с вино, може да добавите и сладък вермут.
Вземете една тенджера и я напълнете с вода до половината. Сложете на я на котлона, оставете водата за заври и след това намалете температурата. След това поставете съда със предварително приготвената смес върху тенджерата с водата, като дъното на съда не трябва да докосва водата. Разбъркайте яйчената смес, като се уверите предварително, че водата в долната тенджера вече не ври. Това ще ви гарантира добро сгъстяване на сместа, без пресичане. Бъркайте, като правите малки въздушни отвори в сместа, за да получите по-пухкав крем.
Продължете да бъркате сместа в продължение на 10 минути или докато сместа нарастне тройно по обем и стане по-бледа. Когато сместа достигне желаната консистенция свалете съда от котлона. Леко сгъстеният яйчен крем може да се използва и като сос. По-дългото приготвяне на сместа ще я направи гъста като мус. След като свалите съда със сместа продължете да бъркате за още около 1-2 минути, за да предотбратите залепването на сместа по дъното на съда.
Сервирайте крема, докато е все още топъл или пък ако го искате студен трябва да го оставите да се изстуди поне за 15 минути. Разбийте битата сметана до получаване на меки върхове. След това я смесете с крема и разбъркайте до тяхното напълно примесване. Оставете малко от битата сметана, за да украсите върха на десерта. Сервирайте заедно с плодове или бишкоти.